Rotterdam; nieuwe snelweg A13 - A16

 

Rijkswaterstaat legt een nieuwe snelweg aan tussen de A13 bij Rotterdam The Hague Airport en de A16/A20 bij het Terbregseplein. De 11 km lange A16 Rotterdam zorgt ervoor dat het verkeer op de A13, A20 en omliggende lokale wegen straks vlotter door kan rijden. De nieuwe verbinding draagt bij aan een betere bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio. In 2024 gaat de weg open voor verkeer.

 

De Groene Boog (een combinatie van Mobilis, Croonwolter&drosBesixDura VermeerVan OordJohn Laing en Rebel) is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en voorfinanciering van het project, plus onderhoud over een periode van twintig jaar.

Over de A16 Rotterdam

Bijna dagelijks staan er files op de A13 bij Overschie en de A20 tussen Kleinpolderplein en Terbregseplein. Om de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de regio Rotterdam te vergroten, legt Rijkswaterstaat een nieuwe snelweg aan: de A16 Rotterdam. De weg komt aan de noordoostrand van Rotterdam te liggen en krijgt aansluitingen bij de N471 en de Ankie Verbeek-Ohrlaan en het Terbregseplein. De weg loopt door het Lage Bergse Bos heen, hier legt Rijkswaterstaat een half verdiepte landtunnel aan.

Energieneutrale weg

In dit project worden de nieuwste inzichten op het gebied van leefbaarheid en duurzaamheid in de praktijk gebracht. De weg wordt zo optimaal mogelijk ingepast in het landschap en zal voor 20 jaar energieneutraal zijn. Om geluidoverlast door verkeer te voorkomen, wordt voor de A16 extra geluiddempend asfalt gebruikt (tweelaags zoab fijn). Ook komen er geluidschermen en grondwallen. Aangrenzende gebieden zoals het Terbregseveld, Vlinderstrik en Lage Bergse Bos worden opnieuw ingericht en met elkaar verbonden met fiets- en wandelpaden.

Nieuws & Actualiteiten

Afscheid van iconische blauwe 'lanceerneus' 

Onderdeel van de 11 kilometer lange A16 Rotterdam in aanbouw zijn twee 450 meter lange viaducten over het verkeersknooppunt Terbregseplein bij Rotterdam. Deze viaducten, ofwel fly-overs, zijn in delen over het knooppunt heen geschoven zonder dat het verkeer daarbij hinder ondervond.
In februari 2023 werd de schuifoperatie voor de rijbaan richting het zuiden al afgerond. Eind mei 2024 schoof het laatste deel van de rijbaan richting het noorden op zijn plek. En zo neemt het project afscheid van de inmiddels iconische blauwe ‘lanceerneus’.

Werkzaamheden A16 in Hemelvaartweekend in 1 minuut!

Het Hemelvaartweekend van 2024 stond in het teken van het vervangen van het viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam.

Bekijk de werkzaamheden in de A16 van dit weekend in de timelapse!

A16 pilot voor stikstofreductie in de bouwsector

De eerste volledig elektrische 25 tons graafmachine van Nederland is bij de werkzaamheden aan de nieuwe snelweg A16 Rotterdam in gebruik genomen. De A16 is daarmee het eerste project dat gebruik maakt van pilotregeling voor stikstofreductie in de bouwsector en gaat aan de slag met de elektrificatie van materieel. In de eerste helft van 2021 volgt meer elektrisch materieel. Het zijn de eerste initiatieven die moeten bijdragen aan het verduurzamen van de sector. 

Feestelijke mijlpaal: zandtransporten op de helft

In totaal is er 4 miljoen kuub zand nodig, waarvan er nu 2 miljoen op de juiste plek ligt. Er is heel veel zand nodig voor de aanleg van de nieuwe snelweg, wat zorgt voor een stevige en constructieve ondergrond waarop de weg en de tijdelijke bouwweg aangelegd kan worden. Voorlopig is de klus nog niet geklaard. De andere helft wordt het komende jaar gerealiseerd. Op het hoogtepunt vervoeren we meer dan 60.000 kuub zand per week. Die piek duurt nog tot begin 2021, daarna wordt het weer minder.

Bijzondere schuifmethode brugdek

Mobilis gaat bij de realisatie van de A16 in Rotterdam een bijzondere inschuifmethode toepassen, namelijk de Incremental Launching Method.
Dit is een methode in de civiele techniek van het bouwen van een compleet brugdek vanaf slechts één kant op de brug, waarbij de bovenbouw van de brug in secties naar de andere kant wordt geduwd. De methode is uniek voor Nederland. Er wordt geduwd met een snelheid van circa 0,5 meter per uur.  Volledig veilig, maar voor het verkeer dat er onderdoor rijdt wellicht een bijzonder gezicht. 

Stuur project door