RiF010 een outdoor Surfpool in hartje centrum Rotterdam

In 2024 is Rotterdam een mooi watersportcentrum rijker

Het begon allemaal in 2014 nadat RiF010 het laatste Rotterdamse stadsinitiatief won. RiF010 wordt gebouwd achterin de Steigersgracht tussen de Markthal en de Koopgoot in. Door de complexiteit van het project midden in het centrum heeft het even op zich laten wachten. Mobilis is als adviseur en bouwer al vanaf de initiatieffase betrokken bij RiF010.

Wavepool

De wavepool wordt 130 meter lang en 21 meter breed en wordt gerealiseerd in een bestaande gracht. Middels het aanbrengen van betonwanden wordt er een bassin in de gracht gecreëerd welke de wavepool  zal scheiden van de Steigersgracht zelf. Het bassin loopt van een diepe zijde naar een ondiepe zijde en loopt uiteindelijk af in een kiezelstrand.  De diepe zijde is gelegen aan de Grote Markt en vanaf deze zijde worden de golven gerealiseerd. Vanuit de golfinstallatie worden er golven tot 1,5 meter opgewekt. De golven rollen vanaf deze zijde richting de Wezebrug waar ze stranden op het kiezelstrand. Door het aanbrengen van een kunstmatig rif breken de golven. Aan het einde van de wavepool ontstaat een lagere golf welke voor beginners toegankelijk is.

Installaties

Het bassin kent twee installaties; één om het water te zuiveren, één om de golven te produceren.
De golfinstallatie bestaat uit 8 blowers welke gemiddeld elke 7 seconden een golf kan produceren van 1,5 meter hoogte. Iedere blower bevindt zich in een eigen zogenaamde golfkamer. Straks kunnen met verschillende presets of instellingen golven geproduceerd worden voor iedere doelgroep. Een zuiveringsinstallatie (trommelfilter) filtert het water in de Steigersgracht.

Volg de werkzaamheden via de webcam

Het strandhuis

In het kommetje van de Steigersgracht aan de zijde van de Vlasmarktbrug wordt het houten strandhuis gebouwd. Het strandhuis bestaat uit een  kelder, twee verdiepingen en een overkapt terras. Het zal worden gebruikt voor kleedruimte, horeca en als surfshop.  De stalen constructie wordt afgewerkt met een gevelbelkleding van hout. 

Een samenwerking

Vanuit dit D&B contract is Mobilis verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als de uitvoering. De partners die hierbij betrokken zijn:

Perfecte golven die door een gracht rollen? Ja! Rotterdam wordt de eerste stad in de wereld waar in het voorjaar van 2024 gesurft kan worden in hartje centrum. RiF010 is een watersport oase voor iedereen.

Nieuws & Actualiteiten

De werkzaamheden in beeld

RiF010 outdoor surfpool Rotterdam

Animatie uitvoering

Stuur project door