Oranje Loper Amsterdam

Oranje Loper: vervanging van ruim 100 jaar oude bruggen in Amsterdam

Het vervangen van de 9 bruggen is onderdeel van het programma Oranje Loper. Dit programma vernieuwt de Nieuwezijds Voorburgwal en de straten en bruggen van Raadhuisstraat tot Mercatorplein. De bruggen zijn zo’n honderd jaar oud, in slechte staat en dus nodig aan vervanging toe. Ook komt er op straat meer ruimte voor voetgangers, fietsers, openbaar vervoer en groen.

Mobilis realiseert dit project in bouwteamverband met Dura Vermeer en de gemeente Amsterdam

Veilig en bereikbaar

De gemeente Amsterdam wil het het gebied veilig en bereikbaar te houden. De bruggen zijn belangrijk voor de bereikbaarheid van centrum-westkant van Amsterdam. Acht van de bruggen moeten geheel worden vervangen. Eén van de bruggen (brug 108) is recent grotendeels vervangen, maar moet nog worden afgerond.  Hierna kunnen ze weer 100 jaar mee. Met het vervangen van de bruggen vernieuwen we de constructie. De buitenkant van de bruggen renoveren we en blijft er uit zien zoals nu. Zo blijft het monumentale karakter geheel behouden.

Monsteropgave kabels en leidingen

In de bruggen liggen kabels en leidingen die zorgen voor gas, water, stroom, telefonie en internet in het gebied. Om te zorgen dat dit allemaal blijft werken als de bruggen vervangen gaan worden, halen we vooraf alle kabels en leidingen uit de bruggen. Ze worden omgelegd via tijdelijke hulpbruggen. Het gaat hier om een monsteropgave. Vooral in het centrum liggen extreem veel kabels. Alleen al voor telefonie ligger hier al meer dan 100 kabels per brug die elk wel 1.800 koperdraadjes kunnen bevatten. Maar er liggen ook waterleidingen, gasleidingen en stroomkabels die we allemaal moeten afsluiten. 

Samenwerking centraal

De gemeente Amsterdam beoordeelde de uitwerking van de aanbesteding op visie en aanpak met betrekking tot samenwerking en hoe te komen tot een bouwteam met drie partijen. De samenwerking tussen de diverse partijen en aandacht voor omgeving stonden tijdens de aanbesteding centraal en staan dat ook tijdens de realisatie. Op deze manier is de kans op optimalisaties en innovaties veel groter dan wanneer objecten per stuk worden aanbesteed. 

Locatie

We vervangen 4 bruggen op de Raadhuisstraat, 2 bruggen op de Rozengracht, 2 bruggen op de De Clercqstraat en 1 brug op de Jan Evertsenstraat.

Tijdelijk hulpbruggen

In totaal zijn 8 hulpbruggen nodig. De hulpbruggen komen er een paar jaar te liggen, naast de bruggen die we gaan vervangen. Per brug komt er 1 hulpbrug (met uitzondering van brug 108). Daarom is niet gekozen voor een standaard brug, maar een hoogwaardig ontwerp dat goed kan worden ingepast in de omgeving. Iedere hulpbrug wordt 6 meter breed. De kabels en leidingen werken we weg in het brugdek. De hulpbruggen krijgt metalen zijpanelen met kunstwerken in perforatievorm.

Gunning Oranje Loper

Oranje Loper: verbeteren bruggen en straten

Ontdek meer

Stuur project door