Onderdoorgang Ouddiemerlaan te Diemen

De combinatie Mobilis-Hegeman realiseerde in opdracht van ProRail de spooronderdoorgang Ouddiemerlaan in Diemen. Het werk omvatte de aanleg van een tijdelijke wegomlegging inclusief tijdelijke spoorwegovergang, de onderdoorgang realiseren inclusief trappen en liftbehuizing, twee fiets- en voetgangersbruggen bouwen, de tijdelijke en definitieve inrichting van het perron en de inrichting van het stationsgebied.

Aanleiding

De spoorwegovergang op de Ouddiemerlaan zorgde al jaren voor gevaarlijke situaties en ook voor veel oponthoud voor alle verkeersdeelnemers. Met de aanleg van de spooronderdoorgang verdween een obstakel in de verbinding tussen Diemen-Noord en Diemen-Centrum voor zowel snel- als langzaam verkeer. De overweg had naast verkeersafwikkeling ook een functie als overpad/transfer voor reizigers van het station Diemen. Het vorige station bestond uit twee perrons die schuin tegenover elkaar lagen (in bajonetligging) en verbonden waren door de overweg. De voormalige overweg was het spilpunt van het station Diemen. In de nieuwe situatie heeft de onderdoorgang deze centrumfunctie overgenomen wat de veiligheid ten goede komt.

Tunnelalliantie

Deze spoorwegonderdoorgang maakt onderdeel uit van de tunnelalliantie projecten van ProRail. Mobilis heeft al veel ervaring opgedaan met de bouw van onderdoorgangen in onder andere Assen, Heiloo en Elst.

Realisatie in tweeënhalve minuut

Ontwerp

Het ontwerp kenmerkt zich in vloeiende lijnen waardoor de omgeving, het spoordek en de perrons naadloods in elkaar overlopen. Voor een sociaal veilige, aantrekkelijke en open onderdoorgang is naast het fiets- en voetpad een talud gerealiseerd waardoor de tunnel aanzienlijk breder is. De tunnel en omgeving kregen een hoogwaardige afwerking. De wanden zijn voorzien van steenstrips en een houten balustrade. Het plein is afgewerkt met sprekende klinkerbestrating en diverse plantenbanken met zitelementen.

Nieuws & projectupdates

Stuur project door