Herinrichting Looiershof Maastricht

Mobilis bouwt mee aan herinrichting Looiershof

In het historische centrum van Maastricht wordt op de locatie van de voormalige vermicellifabriek de Looiershof gerealiseerd. Het plan omvat 35 ruime woningen met ondergrondse parkeergelegenheid.

Mobilis, voorheen Timmermans Infratechniek bouwt de parkeergarage die ongeveer 3.000 m2 meet en 2 ondergrondse bouwlagen heeft. Bewoners en huurders kunnen met 3 liften naar de bovenliggende woonruimten.

Uitdagingen zijn de beperkte toegangswegen en dito ruimte op de bouwplaats. De nieuwbouw wordt omsloten door bestaande bebouwing en aan de noordzijde door de historische stadswal en de Jeker. Om de bouwplaats te bereiken moet het verkeer over de oude boogbrug van de Jeker. Om deze te beschermen is een tijdelijke stalen brug over de Jeker geplaatst.

De bouw

Grondwerk en soilmixwand

De bouwkuip is gerealiseerd middels een zwaardere CSM wand die rondom is aangebracht tot in de mergel (kalksteen). De liftputten zitten ongeveer op 8 meter onder maaiveld. Het grondwater zit op ongeveer 4 meter onder maaiveld. Door de CSM wand 5 m dieper aan te zetten dan de onderste vloer van de kelder wordt het grondwater horizontaal tegengehouden. De mergellaag houdt verticaal het grondwater grotendeels tegen. Met een bemalingsinstallatie is het resterende lekwater weggepompt.

Middels 155 strengenankers is gewaarborgd dat de CSM wand stabiel blijft staan en achterliggende bebouwing geen schade op loopt. Nadat de -1 vloer is gestort en voldoende uitgehard, worden de strengenankers weer "ontspannen". De betonvloer neemt de horizontale krachten over.

282 stuks GEWI-palen, type T-40, voorkomen dat de parkeerkelder tijdens de bouwfase gaat opdrijven door de druk van het grondwater of bij extreem hoog water. Uiteindelijk voorkomt het "eigen" gewicht en de belasting van de bovenbouw het opdrijven van de kelder.

Bekisting 0-vloer

Bezoek de website van Looiershof voor meer informatie over de woningen

website looiershof

Stuur project door