Singelgrachtgarage - Marnix

Projectinformatie

Project Singelgrachtgarage-Marnix
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Looptijd 2020 - 2023

Mobilis bouwt een parkeergarage onder de Singelgracht in Amsterdam. Naast de bouw heeft Mobilis deze garage ook ontworpen en zal de garage ook gedurende 15 jaar onderhouden. In totaal is in de garage straks ruimte voor 800 parkeerplaatsen.

Ambitie om binnenstad autovrij te maken

De realisatie van de ondergrondse Singelgrachtgarage-Marnix draagt bij aan de ambitie van de gemeente Amsterdam om in de nabije toekomst de binnenstad zoveel mogelijk autovrij te maken, de grachtengordel deels parkeervrij en woonstraten parkeerluw. Het verplaatsen van de bovengrondse parkeerplaatsen in de buurt naar de parkeergarage onder de stadsgracht zorgt voor meer ruimte op straat. Ruimte die ten goede komt aan groenvoorzieningen, voetgangers, spelende kinderen en fietsers.

Locatie

De parkeergarage komt in het deel tussen het 2e Marnixplantsoen en het Marnixbad (in Centrum) en tussen de 2e Hugo de Grootstraat en het Frederik Hendrikplantsoen (in West) en biedt ruimte aan 800 parkeerplekken. Circa 80% van deze parkeergarage is bedoeld voor vergunninghouders. Met het oog op de toekomst worden 10% van de plekken voorzien van elektrische laadpalen. Ook wordt in het ontwerp van de garage rekening gehouden met de mogelijkheid om dit aantal uit te bereiden naar 100%.

Impressie doorsnede

Impressie binnenzijde

Impressie voetgangersentree

Over de garage

De Singelgrachtgarage-Marnix bestaat uit twee parkeerlagen geheel onder het water van deze stadsgracht. Om de bestaande bomen langs de kades te kunnen sparen is de ‘tunnel’ voor de garage smaller gehouden dan doorgaans voor een garage wordt aangehouden. Deze garage bestaat daarom uit drie parkeerstroken in plaats van de gebruikelijke vier stroken. De entree voor de auto’s is vanaf het Frederik Hendrikplantsoen. Vanaf hier rijdt men via een hellingbaan naar de garage op laag -1. De routing van de garage heeft een ‘lus-structuur’ met éénrichtingsverkeer met aan de ene zijde van de ‘tunnel’ een parkeerweg met 1-zijdige parkeervakken en aan de andere zijde een parkeerweg met 2-zijdige parkeervakken. Alle parkeervakken zijn schuin geplaatst, waardoor het in- en uitrijden makkelijk en comfortabel is. Aan de kop van de parkeergarage zijn ronde hellingbanen gesitueerd, die de verbinding maken tussen laag -1 en laag -2. Door deze opzet heeft de parkeergarage een heldere structuur.

Nieuws en actualiteiten

Blijf op de hoogte!

ga naar de projectsite

Start werkzaamheden

AT5 neemt een kijkje

Mobilis geselecteerd

voor bouw garage

Impressie Singelgrachtgarage

Webcam Singelgrachtgarage

Kijk live mee!

Planning werkzaamheden