Parkeergarage Nieuw-Zaailand

Projectinformatie

Project Parkeergarage Nieuw-Zaailand
Locatie Leeuwarden
Opdrachtgever Gemeente Leeuwarden
Looptijd feb 2009 - mrt 2011

Begin 2009 is het Project Nieuw Zaailand, waar de bouw van het Fries museum deel van uitmaakt, begonnen met de bouw van de parkeergarage. De parkeergarage is de fundering van het museum en het winkelcentrum Zaailand. Vlak voor de zomer van 2010 is daadwerkelijk gestart met de bouw van het Fries Museum. Het Project Nieuw Zaailand is een samenwerkingsverband van de Gemeente Leeuwarden, het Fries Museum, IPMMC Vastgoed en Syntrus Achmea Vastgoed.

De bestaande parkeergarage onder het plein is door Mobilis gedeeltelijk gesloopt en vervangen door een nieuwe grotere parkeergarage. Ook is de in-/uitrit van de parkeergarage verplaatst en is de openbare wegfunctie op het plein vervallen.

Zaailand beste parkeergarage 2013

Voor de Nationale Parkeertest 2013 zijn 80 parkeergarages in 28 steden onderzocht. In deze test staat de beleving van het winkelbezoek aan de stad centraal. De onderzoeker heeft de parkeergarage dan ook vanuit een consumentenperspectief bezocht.

De Beste Parkeergarage van dit jaar scoort op verschillende onderdelen van deze test goed tot zeer goed. Allereerst zijn de tarieven in 2013 niet verhoogd. Tevens wordt een kleine tijdseenheid voor tariefopbouw gerekend. Er kan worden afgerekend per 3 minuten parkeren (in het eerste uur) en de consument kan op verschillende manieren betalen.

In de stad Leeuwarden was op het moment van testen de doorstroming prima. Tevens is de routering naar de betreffende parkeergarage zeer goed. Op het gebied van onderhoud scoort de Zaailandgarage op het moment van testen uitmuntend. Het is een overzichtelijke parkeergarage, met goed aangegeven uitgangen. Daarnaast zijn de palen in de parkeergarage opgevrolijkt met een frisse groene kleur.