Paleisbrug: een park op poten

Paleisbrug Den Bosch

Projectinformatie

Project Paleisbrug Den Bosch
Locatie Den Bosch
Opdrachtgever ProRail
Looptijd mei 2012 - jun 2014

Een park op poten

Mobilis heeft in Den Bosch de nieuwe Paleisbrug gerealiseerd. De 250 meter lange fiets- en voetgangersbrug verbindt het stadscentrum met het Paleiskwartier.

Verhoogd park

Op de nieuwe brug is een verhoogd stadspark aangelegd met lage beplanting zoals grassen en struiken. De brug heeft aan beide zijden een mooie opgang met groen, trappen met fietsgoot en een diagonale lift. De Paleisbrug biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap van het Bossche Broek en de Gement. De Paleisbrug verbindt de (Binnen)Dieze met de Hofvijver.

Ontwerp

Het ontwerp van de Paleisbrug, waarvoor voormalig rijksbouwmeester Mels Crouwel verantwoordelijk is, bestaat uit een brug van zogeheten cortenstaal. Dat is speciaal staal dat opvalt door zijn roestbruine kleur.

Op de brug is ruimte voor wandelpaden, voor zitbanken en voor groen in de vorm van beplanting en bomen. Ook heeft de brug sfeervolle verlichting. Speciaal voor de fietser is er aan beide kanten van de brug een bijzondere lift gerealiseerd. Op de brug zelf kan worden gefietst. Met al deze elementen ontstaat niet alleen een oversteekplaats maar ook een bijzondere plek om te verblijven.

De groene inrichting van de Paleisbrug is ontworpen door de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf. Hij heeft eerder een soortgelijk ontwerp gemaakt voor de High Line in New York. Daarnaast is hij ook bekend door zijn ontwerp voor de Gardens of Remembrance in Manhattan.