Nieuwe snelweg A13 - A16

Projectinformatie

Project A16 Rotterdam; nieuwe rijksweg tussen A13 en A16/A20
Locatie Rotterdam
Opdrachtgever Rijkswaterstaat
Looptijd 2019-2024

Rijkswaterstaat legt een nieuwe snelweg aan tussen de A13 bij Rotterdam The Hague Airport en de A16/A20 bij het Terbregseplein. De 11 km lange A16 Rotterdam zorgt ervoor dat het verkeer op de A13, A20 en omliggende lokale wegen straks vlotter door kan rijden. De nieuwe verbinding draagt bij aan een betere bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio. In 2024 gaat de weg open voor verkeer.

De Groene Boog (een combinatie van Mobilis, Croonwolter&dros, Besix, Dura Vermeer, Van Oord, John Laing en Rebel) is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en voorfinanciering van het project, plus onderhoud over een periode van twintig jaar.

Over de A16 Rotterdam

Bijna dagelijks staan er files op de A13 bij Overschie en de A20 tussen Kleinpolderplein en Terbregseplein. Om de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de regio Rotterdam te vergroten, legt Rijkswaterstaat een nieuwe snelweg aan: de A16 Rotterdam. De weg komt aan de noordoostrand van Rotterdam te liggen en krijgt aansluitingen bij de N471 en de Ankie Verbeek-Ohrlaan en het Terbregseplein. De weg loopt door het Lage Bergse Bos heen, hier legt Rijkswaterstaat een half verdiepte landtunnel aan.

Energieneutrale weg

In dit project worden de nieuwste inzichten op het gebied van leefbaarheid en duurzaamheid in de praktijk gebracht. De weg wordt zo optimaal mogelijk ingepast in het landschap en zal voor 20 jaar energieneutraal zijn. Om geluidoverlast door verkeer te voorkomen, wordt voor de A16 extra geluiddempend asfalt gebruikt (tweelaags zoab fijn). Ook komen er geluidschermen en grondwallen. Aangrenzende gebieden zoals het Terbregseveld, Vlinderstrik en Lage Bergse Bos worden opnieuw ingericht en met elkaar verbonden met fiets- en wandelpaden.

Nieuws & actualiteiten

Maand van de Rottemerentunnel

De Rottemerentunnel is een bijzonder onderdeel van het project A16 Rotterdam. Er is veel te vertellen. En daarom staat de maand oktober geheel in het teken van de tunnel. Met diverse activiteiten en lezingen geven we jong en oud een kijkje achter de schermen. Benieuwd naar de activiteiten?

Bekijk hier het programma van de maand van de Rottemerentunnel!