Nieuwe radartoren Maasvlakte 2

Projectinformatie

Project Nieuwe radartoren Maasvlakte 2
Locatie Maasvlakte 2
Opdrachtgever Hollandia Infra
Architect Syb van Breda

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft behoefte aan een nieuwe radartoren. Met de aanleg van Maasvlakte 2 voldoet de huidige toren uit 1974 niet meer.

In opdracht van Hollandia Infra bouwt Mobilis-Servicis de radartoren. De nieuwe radartoren is ontworpen door architect Syb van Breda.

Oude toren

De radartoren vervangt de oude geel-zwart gestreepte toren uit 1974 die nu nog op Maasvlakte 1 staat. Deze betonnen kolos wordt gesloopt, want hij is aan het eind van zijn levensduur. Het radarsignaal reikt ook niet ver genoeg meer, omdat hij inmiddels te ver van de buitenste zeedijk af staat.

Bijzonder materiaal

Het uiterlijk van de radartoren past in het beleid van het Havenbedrijf om het haven- en industriegebied aantrekkelijk te houden zodat mensen ook in het havengebied vertoeven om te recreëren. Er is extra aandacht besteed aan de slanke vormgeving van de radartoren die bovendien 100% recyclebaar is. De radartoren is uitgevoerd in een weervast voorgeroest materiaal, ook wel Cortenstaal genoemd. De roest aan de buitenkant sluit de onderliggende lagen af van zuurstof, waardoor de toren onderhoudsvrij is.

Plaatsing in de dijk van de Tweede Maasvlakte is complex, want de zeewering mag niet verzwakken. Voor de ontgraving in de zeewering damwanden aangebracht, waarna de funderingspalen zijn ingedraaid. Daarom bedacht ingenieursbureau Tauw een fundering met 40 meter lange schroefpalen, die dicht onder het maaiveld met elkaar worden verbonden door een stalen funderingsframe. De radartoren wordt daar op vastgezet.

Megatransport

De radartoren is in drie kant-en-klare stukken vanaf de werf van Hollandia in Krimpen a/d IJssel per megatransport naar het uiterste puntje van de Rotterdamse haven (Maasvlakte 2) vervoerd. Op 11 juni heeft het laden van de radartoren plaatsgevonden en op 12 juni is deze vervoerd naar Maasvlakte 2. 

Laden van de radartoren

Megatransport radartoren

Het megatransport is succesvol verlopen. Op 13 juni is het eerste deel van de Radartoren gemonteerd door Hollandia Infra. Mobilis-Servicis gaat nu verder met het realiseren van de binnen- en  buiteninrichting van de toren. De laatste 2 delen worden gemonteerd in juli 2018. 

Montage eerste deel radartoren