HOV2 kruising Montgomerylaan

In de stad Eindhoven heeft Mobilis samen met combinant Van Gelder het project ‘2e Hoogwaardig Openbaarvervoerlijn’ (HOV2) uitgevoerd. Deze lijn is gerealiseerd tussen Nuenen en de High Tech Campus in Eindhoven. Het laatste onderdeel van dit project was een ongelijkvloerse kruising op de Montgomerylaan. De opdracht voor het ontwerpen en realiseren van de kruising en de herinrichting werd gegund aan Team Mobilis Van Gelder - 040.

3D-ontwerp en werkzaamheden

In de tenderfase heeft Mobilis een 3D-ontwerp gemaakt voor de kruising. In het ontwerp zat het lichtkunstwerk ‘De Zwerm’ verwerkt die voorzien was door de Gemeente Eindhoven. Het definitief ontwerp (DO) is tot stand gekomen in overleg met de omgeving en opdrachtgever. 

Kunsterwerk "De Zwerm"

De Zwerm bestaat uit 700 stalen vogels. Het licht beweegt mee met het verkeer op de kruising. Het lichtkunstwerk reageert op weer en verkeer. De informatie daarvan haalt het programma achter het kunstwerk van internet. Daardoor is het kunstwerk nooit hetzelfde.

Doorstroming

De complexiteit van het project zat vooral in de faseringen van het werk. Een veilige doorgang van het verkeer op de Ring, van en naar het stadscentrum, was zeer belangrijk. De Montgomerylaan is met zo’n 60 bussen per uur de drukste busroute, van de stad.

HOV2

De 2e Hoogwaardig Openbaarvervoerlijn (HOV2) loopt van Nuenen naar de High Tech Campus. Tussen deze punten liggen belangrijke voorzieningen zoals Winkelcentrum Woensel, het Catharinaziekenhuis, Genneper Parken, de binnenstad, het NS station en diverse scholen. Deze voorzieningen krijgen een snelle openbaar-vervoerverbinding met elkaar. HOV2 sluit aan op HOV1. Zo worden ook Strijp S, Eindhoven Airport en Meerhoven verbonden. Eindhoven en Nuenen hebben voor HOV2 vrijliggende busbanen aangelegd. In het centrum van Eindhoven lagen al vrijliggende busbanen. Daar zijn alleen de haltes aangepast. Project HOV2 Montgomerylaan-Ring, ongelijkvloerse kruising is het sluitstuk  van deze verbinding.

Uitvoering

Resultaat

Stuur project door