HOV2 kruising Montgomerylaan

Projectinformatie

Project HOV2 kruising Montgomerylaan
Locatie Eindhoven
Opdrachtgever Gemeente Eindhoven
Looptijd 2017-2019

In de stad Eindhoven werkt Mobilis samen met combinant Van Gelder aan het project ‘2e Hoogwaardig Openbaarvervoerlijn’ (HOV2). Deze lijn wordt gerealiseerd tussen Nuenen en de High Tech Campus in Eindhoven. Het laatste onderdeel van dit project is een ongelijkvloerse kruising op de Montgomerylaan. De opdracht voor het ontwerpen en realiseren van de kruising en de herinrichting is gegund aan Team Mobilis Van Gelder - 040.

3D-ontwerp en werkzaamheden

In de tenderfase heeft Mobilis een 3D-ontwerp gemaakt voor de kruising. In het ontwerp zit het lichtkunstwerk ‘De Zwerm’ verwerkt die voorzien is door de Gemeente Eindhoven. Het definitief ontwerp is (DO) tot stand gekomen in overleg met de omgeving en opdrachtgever. Dit ontwerp is in de downloadlijst in te zien.

De uitvoering van het project begon in februari met het inrichten van het werkterrein. Ook is een tijdelijke parkeervoorziening voorzien aan de Pastoriestraat gedurende de looptijd van het project. De huidige kruising moet worden aangepast om de ongelijkvloerse kruising aan te leggen. De bouw van de onderdoorgang onder de Montgomerylaan is duurt ongeveer driekwart jaar. In de eerste fase vindt de bouw van het dek plaats, vervolgens wordt het grootste deel van realisatie in fase 2 plaats. Ten slotte vindt de afbouw en de installatie van ‘De Zwerm’ plaats.

In de afrondingsfase worden nieuwe groenvoorzieningen aangebracht en de werkterreinen opgeruimd. Het gehele project moet eind 2019 afgerond zijn.

HOV2

De 2e Hoogwaardig Openbaarvervoerlijn (HOV2) loopt van Nuenen naar de High Tech Campus. Tussen deze punten liggen belangrijke voorzieningen zoals Winkelcentrum Woensel, het Catharinaziekenhuis, Genneper Parken, de binnenstad, het NS station en diverse scholen. Deze voorzieningen krijgen een snelle openbaar-vervoerverbinding met elkaar. HOV2 sluit aan op HOV1. Zo worden ook Strijp S, Eindhoven Airport en Meerhoven verbonden. Eindhoven en Nuenen hebben voor HOV2 vrijliggende busbanen aangelegd. In het centrum van Eindhoven lagen al vrijliggende busbanen. Daar zijn alleen de haltes aangepast.

Webcam kruising Montgomerylaan