GENERIEKE POORTINSTRUCTIE

GPI - Generieke poortinstructie

Veilig gedrag op de bouwplaats verbeteren heeft bij Mobilis de hoogste prioriteit. Daarom gaan wij werken met de Generieke Poortinstructie (GPI). Dit is 1 toegangsinstructie die vanaf 15 april 2018 door alle leden van de Governance Code op alle grotere bouwplaatsen geaccepteerd wordt maar nog niet verplicht is. Vanaf 1 april 2019 is de GPI wél op alle bouwplaatsen verplicht. De toegangsinstructie is eenduidig, gemakkelijk en overzichtelijk waardoor iedereen op de bouwplaats (leveranciers, medewerkers en opdrachtgevers) weet wat er van hen verwacht wordt.

De GPI is een initiatief van de Governance Code ‘Veiligheid in de Bouw’

De GPI komt voort uit de Governance Code ‘Veiligheid in de Bouw’. Dat is een gedragscode die is opgesteld door een aantal toonaangevende bouwondernemingen en opdrachtgevers (bouw, weg-/water-/spoorinfra en installatietechniek) om de veiligheidscultuur te verbeteren. Een van de initiatieven om hiervoor te zorgen is de GPI. Mobilis neemt ook deel aan de gedragscode en leeft de regels van het initiatief na.

Vanaf 1 april 2019 is de GPI verplicht 

De GPI is vanaf 1 april 2019 verplicht voor iedereen die werkzaamheden verricht op onze bouwplaatsen. De controle van het GPI-certificaat vindt plaats via onze bouwplaats check-in van Hilson. Géén certificaat betekent vanaf april 2019 géén toegang tot een TBI bouwplaats. Om dit te voorkomen, vragen we onze partners om tijdig te zorgen voor een GPI-certificaat voor personeel dat namens het eigen bedrijf onze bouwplaatsen betreedt (onder meer eigen en ingehuurd personeel en overige). Het GPI-certificaat is 1 jaar geldig en vervangt onder andere de groene veiligheidspas. 

Komt uw personeel ook op een TBI bouwplaats?

Als uw personeel ook wel eens onze bouwplaatsen betreedt, is het van belang dat zij in het bezit zijn van een GPI-certificaat. U kunt uw personeel laten deelnemen aan de GPI door uw organisatie aan te melden via https://gpi.explainsafe.nl/ van aanbieder ExplainSafe. Bij het succesvol voltooien van de GPI-toets, behaalt de medewerker het GPI-certificaat en heeft hij/zij een jaar lang een geldig toegangsbewijs voor onze bouwplaatsen.