"BIM is meer dan alleen een 3D-model" - Jeffrey van Tol, BIM regisseur

Mobilis draagt op verschillende manieren bij aan innovatie in de bouwsector. BIM (Bouwwerk Informatie Model) is de nieuwe standaard geworden om bouwprojecten te managen en gestructureerd uit te voeren. Mobilis zet daarom vol in op de ontwikkeling van BIM om zo sneller en efficiënter te werken en bouwen.

Projecten worden technisch steeds complexer en omvatten steeds meer disciplines. Dit zorgt ervoor dat het maken van een goed integraal ontwerp moeilijker is geworden. Het werken met BIM helpt ons het geheel beter inzichtelijk te maken met behulp van een 3D-model. Het 3D-model is eigenlijk een vertaling van de wensen en eisen van een opdrachtgever. Denk hierbij aan de afmetingen van een sluisdeur, de lengte en de locatie van een tunnel of de verlichting in een parkeergarage. Per project zijn er soms wel duizenden wensen, eisen en bijbehorende specificaties. 

De toepassing van BIM gaat hand in hand met Systems Engineering (SE), wat een systeem is dat zorgt voor een helder, inzichtelijk en gestructureerd proces. Bij Mobilis combineren we Mobilizer (de SE-tool van Mobilis) en het 3D-model voor een gestructureerd beheer van informatie. Dit maakt dat BIM meer is dan alleen een 3D-model. In onze BIM-database wordt alle projectinformatie centraal beheert. Het centraal beheren van informatie zorgt voor een efficiënte informatieoverdracht tussen de verschillende projectfasen en projectteams. Voor opdrachtgevers betekent dit dat alle projectinformatie bij oplevering uit onze database kan worden overgedragen (As Built-dossier).

RijnlandRoute - Knooppunt Hofvliet

Virtuele tour Rijnlandroute

BIM-regisseur Jeffrey

Virtueel bouwen

Binnen het BIM-proces bouwen we het project eerst in een virtuele wereld. Hierdoor kunnen we vooraf al zien waar problemen ontstaan en het helpt bij de interne en externe communicatie. Met het 3D-model maken we in één oogopslag duidelijk waar welke mogelijke conflicten zitten en welke aanpassingen nodig zijn. Dit kan zowel voor de eindsituatie maar ook voor de verschillende bouwfases (4D-model). Zo kunnen bijvoorbeeld we meteen zien dat een fundering gepland is op een plek waar ook een drinkwaterleiding zou moeten komen. Dankzij het 3D-model zien we dit soort overlappingen.

Het belangrijkste is dat het 3D-model geometrisch volledig klopt om het project accuraat virtueel te bouwen. De juistheid van het ontwerp is belangrijk omdat het 3D-model dan ook kan worden gebruikt in de bouwfase. De kwaliteit van onze modellen bereiken we niet alleen door duidelijke afspraken te maken, maar onder andere ook door gebruik te maken van automatisering. Repeterende handelingen worden niet meer handmatig uitgevoerd, maar door de computer. Dit elimineert foutieve handelingen en zorgt voor meer consistentie in het eindresultaat. Daarnaast houden we meer tijd over voor het creatieve denken in het ontwerpproces. En dit leidt vaak tot betere ontwerpoplossingen en meer plezier in het werk.

Bimmen doen we samen 

Ontwikkelingen op dit gebied doen we samen, want juist samen komen we verder. We hebben een gezellig en gevarieerd team waarmee we met veel plezier te werk gaan. Bij Mobilis zijn we ervan overtuigd dat elk individu op zijn manier een belangrijke bijdrage kan leveren in deze ontwikkeling. Maar ook kennisdeling vinden we belangrijk, door onze gezamenlijke kennis te gebruiken komen we tot de beste oplossingen. Om die reden werken we dan ook graag en succesvol samen met onze TBI zusterondernemingen: Croonwolter&dros en Voorbij Funderingstechniek.

Word onderdeel van onze BIM afdeling!

Bekijk de vacatures

Lees de ervaringen van andere collega's