Aquaduct Jeltesloot

Aquaduct Jeltesloot

Projectinformatie

Project Aquaduct Jeltesloot
Locatie Hommerts
Opdrachtgever Provincie Friesland
Looptijd November 2005 – februari 2008

Het project betreft de aanleg van een aquaduct ter vervanging van de bestaande brug ter plaatse van de kruising van de provinciale weg N354 met de Jeltesloot (nabij Hommerts in Friesland).

Het aquaduct heeft een lengte van 350 meter en een breedte 16,15 meter met gescheiden banen voor het fiets- en wegverkeer. De toeritten bestaan elk uit een sectie van een folieconstructie met een lengte van 100 meter en 4 moten van in het werk gestort beton. Het gesloten deel (onder het water) bestaat uit 2 moten. De bouwkuipen voor het maken van dit aquaduct bestonden uit stalen damwandschermen, voorzien van onderwaterbetonvloeren en stalen stempelraamconstructies. Nadat de toeritten gereed waren werd het wegenwerk afgerond, waarbij onder andere een tweetal rotondes gerealiseerd werden. Het langzaamverkeer kan hierdoor vanaf de parallelweg langs de N354 ook door het aquaduct rijden. 

Nadat het aquaduct was opengesteld voor het verkeer werdaansluitend de bestaande brug gesloopt en een recreatieplas aangelegd. Het ontwerp van de toeritten is door Mobilis zelf uitgevoerd.