Mobiele energiecentrale - 100% groen

Trots op nominatie e-CO2tainer Cobouw Awards

De e-CO2tainer heeft een mooie plek behaald in de finale van de Cobouw Awards in de categorie Innovatie. Tijdens het online event op 11 november werd de award uitgereikt.  De jury had uit maar liefst 147 inzendingen 13 genomineerden gekozen voor 4 Awards: Digitalisering,  Duurzaamheid, Innovatie en Young Talent.

De jury nomineerde de innovatie van TBI-onderneming Mobilis vanwege de actuele noodzaak om bouwplaatsen te verduurzamen.

De nominatie maakte al dat de e-CO2tainer in een versnelling is gekomen om invulling te geven aan de duurzaamheidsambitie waar de bouw voor staat en deuren heeft geopend door met partners in de keten te gaan samenwerken.

Over de e-CO2tainer

Het eerste exemplaar van de e-CO2tainer begon als luxe laadpaal voor maximaal zes auto’s, maar levert inmiddels energie aan 3 bouwplaatsen en een ketenpark op een bouwproject in Veldhoven. Mobilis ontwikkelde de energiecontainer voor haar wagenpark, dat in 2025 100% duurzaam moet zijn. Energiespecialist Jeroen Ritzer-van Dinther kreeg het verzoek om laadpalen op de bouwplaats neer te zetten. Die exercitie is inmiddels uitgegroeid tot de oprichting van een bedrijf dat de e-CO2tainer straks op de markt brengt. Diverse aanvragen lopen en de eerste vijf exemplaren zijn in bestelling. Ze draaien straks op bouwplaatsen van Mobilis, maar ook op andere projecten.

Het nieuw op te richten bedrijf biedt de e-CO2tainer aan alle bouwplaatsen aan. De installatie, operatie en service voeren wij zelf uit. We willen de veiligheid en beschikbaarheid van de e-CO2tainer en het energieplan daarmee waarborgen.

Schaalbare capaciteit

Een proef van Mobilis in Veldhoven laat zien dat het energieplan en de e-CO2tainer hun werk doen. Het aggregaat heeft nog geen druppel diesel opgesoupeerd. De energie wordt daar over drie bouwplaatsen en een ketenpark verdeeld met de input van een huisaansluiting. Na de start in november 2019 is de container geüpgraded en voorzien van een efficiëntere energieafgifte. De besparing op kosten is naar verwachting met 20 procent gereduceerd, terwijl de CO2-uitstoot met honderd procent is gereduceerd.

Het nieuwe bedrijf biedt straks containers met verschillende capaciteiten aan. Ze zijn modulair schaalbaar in vermogens. Ook de groottes van de accupakketten kunnen verschillen, afhankelijk van de behoefte. Containers kunnen zelfstandig draaien, maar kunnen ook worden gekoppeld.

Jeroen Ritzer-van Dinther

Waterstof of mierenzuur

De komende tijd analyseert Mobilis het funderingsmaterieel van TBI-zusteronderneming Voorbij Funderingstechniek. “We kijken naar de mate van elektrificatie en energiebalans. Er zijn nu enkele voorbeelden van machines en apparatuur die op accu’s draaien, maar nog niet een volledige dag. Uitgangspunt is een machine die een productie-dag operationeel kan werken. Daarin kijken we ook naar externe partners met hun expertise, denk hierbij aan Urban Mobility Systems of DENS.”

TBI-onderneming Eekels helpt bij de bouw van de containers en is ver als het om de overstap op de schone brandstof gaat. Een stap verder is om het aggregaat te vervangen door een die op waterstof of hydrozine draait.

Niet alleen op bouwplaatsen ziet Mobilis mogelijkheden voor zijn e-CO2tainer, maar ook op evenementen zonder infrastructuur en op plekken zoals woonwijken, waar de energiebehoefte nog niet leverbaar is.

 

Dit is de e-co2tainer

Dit is de e-CO2tainer

Presentatie e-co2tainer

Stuur artikel door