13 nov 2017
TBI Infra is exposant op de Betondag. De 60ste editie van deze dag wordt op 16 november 2017 georganiseerd in De Doelen te Rotterdam. Op het congres geeft TBI Infra een presentatie over het project ‘Renovatie Maastunnel’. Dit project wordt op dit moment uitgevoerd door de TBI-ondernemingen Mobilis, Croonwolter&dros, en Nico de Bont. Hieronder het programma. Wij van TBI Infra zijn op deze dag exposant op de Betonmarkt. Je kunt ons vinden bij standnummer 88.
De Betondag is al jarenlang een begrip en het grootste eendaagse evenement waar bouwtechnisch Nederland elkaar ontmoet. Het evenement is een unieke combinatie tussen ontmoeten en leren.
TBI Infra is in januari 2008 ontstaan als civiele tak van TBI Bouw, onderdeel van TBI Holdings B.V. Vier zelfstandige werkmaatschappijen vormen de kern van TBI Infra: Mobilis, Timmermans Infratechniek, Voorbij Funderingstechniek en Servicis.
11.00 uur: Projectplace Renovatie Maastunnel, locatie: Arena Rood
Uitgebreide presentatie van het project Renovatie Maastunnel met de complexe uitvoeringsmethodes en constructieve uitdagingen door:
15.30: Locatie: Eduard Flipse Zaal, Begane grond
Jacco Groen van TBI-ondernemingen Mobilis, Croonwolter&dros en Nico de Bont geeft met Diederik van Zanten van de gemeente Rotterdam een presentatie over de Maastunnel.
09.30 – 19.00 uur: Locatie Van de Mandele Zaal (eerste etage)
TBI Infra heeft standnummer 9.
De toekomst van de bouw ligt bij de studenten
Naast de Betonmarkt staat TBI Infra ook op de banenmarkt in de Doelen. Door het personeelstekort in de bouw is het voor bedrijven in de bouwsector belangrijk om te investeren in de toekomst. TBI Infra zet als onderdeel van TBI sterk in op de ontwikkeling van talenten en het laten zien waar de bouw voor staat: een leuke werkomgeving waarin met trots kijken naar de werken die wij bouwen en hebben gebouwd.
Maastunnel-entree van bovenaf
TBI is een bekend gezicht in Rotterdam. De TBI-ondernemingen Mobilis, Croonwolter&dros en Nico de Bont voeren in integraal verband de renovatie en restauratie van de Maastunnel in Rotterdam uit. De renovatie van de Maastunnel gaat in totaal twee jaar duren en is naar verwachting in 2019 afgerond. Dagelijks maken ruim 75.000 motorvoertuigen gebruik van deze tunnel. Daarmee vormt de Maastunnel een belangrijke schakel in het Rotterdamse wegennet. Tijdens de renovatie blijft er daarom altijd één tunnelbuis beschikbaar voor verkeer van zuid naar noord. Op die manier blijven het Erasmus Medisch Centrum en het centrum goed bereikbaar.
Aansluitend vinden de werkzaamheden aan de fiets- en voetgangerstunnel en overige bouwkundige ruimten plaats. Dit is in het voorjaar van 2020 gereed. In deze periode is de aannemerscombinatie verantwoordelijk voor instandhoudingsactiviteiten tot en met eind 2022.
Doordat de Maastunnel al ruim 70 jaar oud en tevens ook een rijksmonument is, is het om meerdere redenen een bijzonder project. Zo kan het gebeuren dat er tijdens de sloopwerkzaamheden onverwachtse situaties ontstaan die passend moeten worden opgelost. De “look and feel” van de Maastunnel moet behouden blijven. Authentieke elementen mogen niet verloren gaan. Ook de uitdaging om zo min mogelijk (verkeers)overlast te veroorzaken alsook het perfect afstemmen van de onderlinge werkzaamheden, maken het complex. In de nieuwe situatie wordt de Maastunnel bediend vanaf de Verkeerscentrale Kleinpolderplein. Om het overzicht vanaf afstand te bewaren, worden de benodigde bedienings- en signaleringsapparatuur aangebracht. Ook de omroep- en intercominstallaties en het verkeersdetectie- en ventilatiesysteem worden vernieuwd.
In de Maastunnel