Paleisbrug winnaar Staalprijs 2016

11 okt 2016

De Paleisbrug in Den Bosch heeft  de Nationale Staalprijs 2016 gewonnen in de categorie Infrastructuur. De Staalprijs bestaat sinds 1971 en wordt eens in de twee jaar toegekend aan projecten uitgevoerd in staal.

Park op poten

De Paleisbrug  is een verhoogd park en fiets-/voetgangersbrug in één. De brug vormt een 250 m lange verbinding over het spoor tussen het historisch centrum van Den Bosch en het Paleiskwartier. Mobilis heeft  de nieuwe Paleisbrug gerealiseerd,  Jos van den Bersselaar Constructie was verantwoordelijk voor de staalconstructie.

Op de brug is een verhoogd stadspark aangelegd met lage beplanting zoals grassen en struiken. De brug heeft aan beide zijden een mooie opgang met groen, trappen met fietsgoot en een diagonale lift. De Paleisbrug biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap van het Bossche Broek en de Gement.

Ontwerp

Het ontwerp van de Paleisbrug, waarvoor voormalig rijksbouwmeester Mels Crouwel verantwoordelijk is, bestaat uit een brug van zogeheten cortenstaal. Dat is speciaal staal dat opvalt door zijn roestbruine kleur.

Op de brug is ruimte voor wandelpaden, voor zitbanken en voor groen in de vorm van beplanting en bomen. Ook heeft de brug sfeervolle verlichting. Speciaal voor de fietser is er aan beide kanten van de brug een bijzondere lift gerealiseerd. Op de brug zelf kan worden gefietst. Met al deze elementen ontstaat niet alleen een oversteekplaats maar ook een bijzondere plek om te verblijven.

De groene inrichting van de Paleisbrug is ontworpen door de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf. Hij heeft eerder een soortgelijk ontwerp gemaakt voor de High Line in New York. Daarnaast is hij ook bekend door zijn ontwerp voor de Gardens of Remembrance in Manhattan.