Faunapassage Maanschoten

18 apr 2017

De Veluwe wordt doorkruist door de rijksweg A1 en het spoor tussen Amersfoort en Apeldoorn. Om ervoor te zorgen dat dieren veilig kunnen oversteken, bouwt Mobilis in samenwerking met Hegeman en in opdracht van ProRail en Rijkswaterstaat tussen Stroe en Kootwijk ter hoogte van Maanschoten een ecoduct over de A1 en een faunatunnel onder het spoor.

Leggen 104 betonnen liggers

Tijdens het afgelopen paasweekend  zijn over beide rijbanen van rijksweg A1, 52 betonnen liggers geplaatst. Deze liggers (totaal 104 stuks) vormen het dek van het ecoduct. De kranen die de 36 ton wegende liggers op hun plek hijsen, stonden op de snelweg. Vanwege de veiligheid voor zowel de weggebruikers als de bouwvakkers, was de A1 tussen Stroe en Kootwijk afgesloten voor wegverkeer tijdens deze hijswerkwerkzaamheden.

Inschuiven faunatunnel

In het weekend van zaterdag 6 mei tot en met maandagochtend 8 mei wordt de faunatunnel onder het spoor geplaatst. Nadat in de nacht van 6 mei het spoor is verwijderd, wordt de naast de spoorbaan gebouwde betonnen faunatunnel op zijn plek geschoven. Op zondag 7 mei worden nieuwe sporen over de tunnel aangelegd, zodat het treinverkeer op het traject Amersfoort en Apeldoorn maandagochtend 8 mei weer normaal kan rijden.

Planning overige werkzaamheden

Nu de liggers geplaatst zijn over de A1 en straks de tunnel onder het spoor is ingeschoven, volgt de verdere afwerking van het ecoduct en de faunatunnel en de inrichting van het gebied. Deze werkzaamheden zijn naar verwachting eind 2017 gereed.

Timelapse