12 feb 2019
Beton. Het meest gebruikte materiaal op aarde en verantwoordelijk voor 5% van de wereldwijde CO2 emissies. Geobeton wordt gezien als een duurzaam alternatief. Misschien niet 100% nieuw, maar voor de Nederlandse infra sector is dat het wel. Mobilis gaat er in 2019 voor, een project met geobeton.
Beton heeft een bindmiddel nodig, in Nederland en Europa wordt daar traditioneel cement voor gebruikt. Naast de milieubelasting bij de productie (branden van cement vergt veel energie) heeft het ook nadelige invloeden op het verhardingsproces van beton. Zo leidt ongewenste scheurvorming tot (onnodige) reparatie- of faalkosten. Vooral publieke opdrachtgevers in Nederland zijn na de gemaakte afspraken in Parijs en het Betonakkoord op zoek naar duurzame alternatieven.
In de praktijk toepassen gaat echter niet zomaar. Zo is er weerstand vanuit de cementindustrie en betoncentrales (waar Mobilis in vrijwel al haar projecten van afhankelijk is). Het zal daarom een uitdaging zijn om een partner te vinden die het snel hardende geobeton dicht bij het werk kan maken.
Daarnaast zijn er de financiële risico’s. Binnen de traditionele contractvormen is het niet makkelijk om deze risico’s te verdelen onder de betrokken partijen. Ten derde ligt er een uitdaging met de normen. Nationale certificatie-systemen zijn nog niet klaar voor toepassing van geobeton. Dit vergt nog het nodige vooronderzoek, testen en keuren.
Mobilis is al een tijd bezig met het verkennen van de mogelijkheden. In dit filmpje zie je hoe wij vorig jaar al enkele eerste proeven deden. Ook waren wij één van de drie finalisten van de TBI Innovatieprijs 2018.
Mobilis is inmiddels met diverse opdrachtgevers in gesprek over een project. “Het is misschien te ambitieus, maar ons streven is om in 2019 een project te hebben gerealiseerd met geobeton” aldus initiatiefnemer Herman van den Noort.