Oosterweel - Linkeroever

Op 8 februari ging de eerste schop in de grond voor de aanleg van de Oosterweelwerken op de linkeroever van de Schelde en bij Zwijndrecht. Met symbolische spades trapten de betrokken bedrijven en politici het werk af. De aanleg van deze verbinding moet een nieuwe westelijke rondweg rondom Antwerpen vormen en moet tegen 2025-2026 afgerond zijn.

Bij de starthandeling was Mobilis-directeur Remco Hoeboer aanwezig. De aanwezigen van de combinatie Rinkoniên zetten samen met Burgermeester van Antwerpen Bart de Wever, Vlaams Minister President Geert Bourgeois en Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts de schop in de grond. Deze handeling betekende dat een periode van twintig jaar werd afgerond voor de voorbereiding van dit project.

Rinkoniên

Het project wordt uitgevoerd door de combinatie Rinkoniên - een Antwerpse dialectterm voor ‘snelle opeenvolging’ en ‘ring aaneen’. Rinkoniên bestaat het Nederlandse bouwbedrijf Mobilis en de Belgische civiele partners Artes RoegiersArtes DepretCit BlatonStadsbader. De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) besloot op 6 oktober 2017 de Oosterweelwerken voor 386 miljoen euro te gunnen aan het consortium. De komende maanden vinden de voorbereidende werkzaamheden plaats zoals het verleggen van kabels en leidingen. Eind 2018 zullen de eerste activiteiten plaatsvinden voor de realisatie van de linkeroever en Zwijndrecht-gedeelte van de rondweg.

Linkeroever bevat hoofdzakelijk werkzaamheden op de herinrichting van de verkeersknopen E17 en E34. Deze worden efficiënter ingericht en er worden nieuwe verbindingswegen aangelegd. Bij Zwijndrecht verplaatst de oprit en afrit meer naar het oosten op de E34. Aan de verbindingsweg tussen de twee wegen bouwt het consortium een nieuwe P&R-zone met een parkeergarage voor 1500 wagens. Bij de verkeersknop van de E17 realiseert Rinkoniên de aansluiting met de nieuwe Scheldetunnel die in een alter stadium wordt aangelegd.

Oosterweel

De gehele Oosterweel-verbinding bestaat uit vijf deelprojecten waarvan linkeroever er één van is. De westelijke verbinding ligt tussen de E34 richting Knokke en de R1 Noord. Midden in Antwerpen sluit het nieuwe gedeelte van de rondweg aan op de bestaande weg bij het Sportpaleis. In het tracé zit een nieuwe Scheldetunnel opgenomen en een viertal tunnels die de rondweg onder de haven van Antwerpen leidt. De voltooiing van de ringweg zou rond 2026 in de afronding zijn.

Starthandeling Oosterweel

In foto:
Burgermeesters Bart de Wever (Antwerpen) en André Van de Vyver (Zwijndrecht), Vlaams Minister President Geert Bourgeois en Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts, overkappingsintendant Alexander D’Hooghe, Antwerpse schepen voor Mobiliteit Koen Kennis en havenschepen Marc Van Peel, Wim van Hees (Ademloos), Peter Vermeulen (Ringland), en Jan Van Rensbergen (BAM Antwerpen).

Lees meer over project Oosterweel

Stuur artikel door