Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk
Vrijdag 28 april is door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) uitgeroepen als jaarlijkse 'Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk' (World Day for Safety and Health at Work). Deze internationale dag focust op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.
Bij Mobilis bouwen we samen aan een positieve veiligheids- en gezondheidscultuur. Wij werken continu aan het verhogen van het veiligheidsbewustzijn van onze medewerkers, onderaannemers, leverancier, combinanten en partners. Mobilis zoekt naar integraliteit binnen het bouwproces en binnen de discipline veiligheid. Daarbij gaat het niet alleen om arbeidsveiligheid, maar ook op spoorwegveiligheid, verkeers- en tunnelveiligheid, omgevingsveiligheid, digitale- en sociale veiligheid.
Op het project in Antwerpen, Oosterweel Knoop, stond men afgelopen week extra stil bij veiligheid. Mobilis bouwt in de combinatie Rinkoniên op diverse plekken aan de rondweg in Antwerpen.
Koen Versypt, projectdirecteur bij Rinkoniên: “Wanneer we praten over veiligheid praten we over mensen. Investeren in veiligheid is investeren in onze mensen. Zij zijn ons belangrijkste kapitaal. We zijn het aan iedereen verplicht om veiligheid op het hoogste echelon te plaatsen. We horen soms het argument dat veilig werken ook duur is en ervoor zorgt dat de projecten trager zouden verlopen. Dat is niet correct: veiligheid is de hoeksteen van kwaliteit en efficiëntie. Dat is in de bouwsector niet anders: een veilige bouwlocatie is een productieve bouwlocatie."
Veilige sociale cultuur
Om elkaar te kunnen aanspreken op onveilig gedrag moet er een veilige sociale cultuur gecreëerd zijn. We werken met elkaar werken elke dag in en aan onze fysieke leefomgeving. Onze projecten bevinden zich vaak midden in de samenleving. Een samenleving die voortdurend verandert. Niet alleen door nieuwe technieken, maar ook door de aanpassing van waarden en normen. Dit vraagt om duidelijkheid, transparantie en heldere afspraken over ons gedrag.
Het vraagt om een integere en open cultuur, waarin ook dilemma’s, gevoelige zaken bespreekbaar gemaakt kunnen worden en waar we ons sociaal veilig voelen. Daarom maken wij heldere afspraken over ons gedrag. Deze afspraken zijn vastgelegd in de TBI Gedragscode.
Maar hoe borgen we dit nu binnen Mobilis?
Mobilis staat op trede 4 van de Veiligheidsladder en werkt pro-actief als het gaat om veilig werken.
Ferry Stevens, Mobilis: Trede 4 houdt in dat veiligheid een hoge prioriteit heeft en zit in alle vezels van het bedrijf. Er wordt continu geïnvesteerd in verhoging van het veiligheidsbewustzijn en medewerkers worden aangespoord elkaar aan te spreken op onveilig gedrag.
Leidend hierin zijn onze veiligheidswaarden, deze zijn het fundament als het gaat om veiligheid.
- We nemen onze verantwoordelijkheid voor onze Veiligheid
- We stoppen onveilig werk
- We spreken elkaar aan op onveilige situaties
- We bereiden ons goed voor en bespreken risico’s en dilemma’s
- We houden ons aan de afgesproken regels
Vertrouwenspersonen
Maar daarnaast hebben wij ook per TBI-onderneming een aantal vertrouwenspersonen aangesteld Een vertrouwenspersoon draagt bij aan een sociaal veilige en prettige werkomgeving. Hij of zij speelt een belangrijke rol in het voorkomen en beperken van ongewenste omgangsvormen en integriteitsschendingen. De vertrouwenspersoon zorgt voor eerste opvang van medewerkers die te maken hebben (gehad) met ongewenst gedrag en begeleidt hen.
Bij Mobilis is iedereen welkom op de werkvloer, ongeacht de achtergrond of seksuele geaardheid. Een van onze belangrijkste drivers is het creëren van een werkomgeving waarin elke medewerker zich gezien en erkend voelt zodat dit bijdraagt aan het werkgeluk.