Vlag uit voor TunnelAlliantie spoor Diemen: ‘Trots’

Station Diemen op een saaie maandagochtend. Reizigers komen met versnelde tred aanlopen richting perron. Fietsers en auto’s rijden onder het spoor door alsof het nooit anders is geweest. Toch is hier een bijzondere mijlpaal te vieren: De oplevering van project Onderdoorgang Ouddiemerlaan.

Zo’n passage onder het station met rails bouw je niet in een dag. Jaap van Beek (Mobilis TBI) en Julian Pot (Hegeman Bouw & Infra) waren ruim drie jaar lang druk om de uitvoering van de plannen in goede banen te leiden. Beide bouwers trekken steeds samen op bij onderdoorgangen en dat bevalt uitstekend. Voor ProRail namen Luuk van Hengstum en Marcel Martens het voortouw. Tijd om terug te blikken op drie jaar damwanden en hijsklussen, hulpbruggen en fietsenstallingen, op Corona en Formule 1.

Trots

‘Afgelopen drie jaar zijn alle mijlpalen gehaald. De planning verliep op rolletjes. En we hebben ook veilig gewerkt, zonder noemenswaardige incidenten. Binnen tijd en binnen budget. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend als je het resultaat bekijkt, maar zoiets gaat niet vanzelf’, weet het complete gezelschap uit ervaring. Ze zijn trots: Op het team. Op de samenwerking. Op het resultaat. ‘Zo’n prestatie lukt alleen als alle partijen elkaar weten te vinden en elkaar vertrouwen.’

Covid en Formule 1

Vier keer heeft het treinverkeer van en naar Amsterdam stil gelegen. Gemiddeld passeren er zo’n 77 treinen per dag, in de richting van Amersfoort, Zwolle of Hoofddorp. ‘De hele planning met alle faseringen draait om die vier momenten. Dit soort buitendienstellingen (BDS) staan al meer dan een jaar van te voren vast. Daar wordt niet aan getornd’, weet Jaap. De Formule 1 heeft die harde regel toch doorbroken, weet Marcel nog goed. ‘De bereikbaarheid van station Zandvoort ging voor onze geplande werkzaamheden. Moesten wij de hele boel omgooien en het inrijden van het spoordek met drie weken uitstellen. De inspanning was niet voor niets: Max won.’

Corona en Oekraïne waren onverwachte spelbrekers. ‘Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar in 2020 wist niemand welke impact Covid zou hebben. Al in de tender kregen we te maken met de eerste lockdown. De Project-Start-Up moest buiten en op anderhalve meter. Daar heb ik wel eens een nachtje van wakker gelegen. Wat zou deze epidemie betekenen voor mensen en materialen, voor beschikbaarheid en levertijden. Daar bovenop kwam ook nog de oorlog met Oekraïne’, weet Luuk nog goed. Desondanks is de bouw soepel verlopen. Materialen waren op tijd besteld en de 1,5-meter regel bleek werkbaar met een extra schaftkeet en goede afspraken.

‘Je raakt op elkaar ingespeeld en weet wat je aan elkaar hebt. Zo’n vertrouwensbasis werkt prettig’
Jaap van Beek, projectmanager

Project Diemen

  • Opdracht: Onderdoorgang Ouddiemerlaan Diemen
  • Opdrachtgever: ProRail
  • Opdrachtnemer: Mobilis & Hegeman Bouw & Infra B.V.
  • Contractvorm: Tunnelalliantie, D&C
  • Investering: 30 miljoen euro
  • Start bouw: 2020
  • In gebruik: mei 2023
  • Oplevering: oktober 2023

Een stukje Diemen voorgoed veranderd

Jaap en Julian hebben deze maandagochtend een laatste ronde met ProRail en de gemeente over het werk gemaakt en het hele project geïnspecteerd. De route onder het spoor is breed opgezet en oogt prettig door de horizontale afwerking van zichtlijnen. Veel gras, maar ook bijzondere steenstrips en een houten balustrade en niet te vergeten een nieuwe fietsenstalling, trappen en twee liften. Een stukje Diemen is voorgoed veranderd. Opvallend is de rij zwerfkeien langs het spoor. ‘Onder de keien loopt de nieuwe onderdoorgang voor dieren, zoals kikkers, muizen en egels. Ook daar is over nagedacht’, wijst Julian.

Veel overleg, samenwerking en afstemming zijn de basis voor een soepel lopend project. Transparant communiceren en elkaar tijdig informeren zijn belangrijk. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt, is daarbij een mooi uitgangpunt. De eerlijkheid gebied te zeggen dat niet iedereen op elk moment tevreden kan zijn. Daarvoor gebeurt te veel in korte tijd. Een grote klus gaat gepaard met grote machines en veel beweging, met tijdelijke wegen en een tijdelijke spoorovergang. Dat betekent heien, hijsen en inrijden.  Dat levert spectaculaire beelden op, maar ook hinder voor de omgeving. ‘Blijf in gesprek’, is de ervaring van Marcel. ‘Hou het grote geheel met het einddoel in de gaten en dan komt er altijd een passende oplossing.’

De TunnelAlliantie

Conclusie: Hier is veel werk verzet. De overweg met lange opstoppingen heeft plaatsgemaakt voor een ongelijkvloerse kruising. De opdracht was de klus uit te voeren met zo min mogelijk hinder voor verkeer en omwonenden. Drie jaar later passeren auto’s en fietsers het spoor terwijl de treinen daar soepel overheen rijden, zonder elkaar in de weg te zitten.

De onderdoorgang is afgelopen zomer in gebruik genomen met een buurtfeest voor de hele omgeving. ‘Succes moet je vieren.’ Het knelpunt met slagbomen, rinkelende bellen en wachtend verkeer is permanent opgelost. Het werk is nog niet helemaal klaar, ook al is de onderdoorgang formeel opgeleverd.

De officiële eindstreep van een bijzonder bouwproject vol mijlpalen, past in de reeks spooronderdoorgangen van de TunnelAlliantie. Stuk voor stuk verdwijnen de overgangen door de ketensamenwerking van ProRail met verschillende gemeentes en provincies en specifiek erkende bouwers.

Zowel Mobilis als Hegeman zijn erkend. Het duo trekt graag samen op, zoals eerder in Assen, Heiloo en Elst. ‘Je raakt op elkaar ingespeeld en weet wat je aan elkaar hebt. Zo’n vertrouwensbasis werkt prettig’, vindt Jaap. Luuk beaamt dat: ‘Het doel van de TunnelAlliantie is om efficiënter te kunnen werken volgens standaarden. Voor de ontwerpfase en fasering zijn daarvan al resultaten bereikt. We leggen de lat steeds iets hoger.’
 

Redacteur Ingrid Koenen

De combinatie Mobilis-Hegeman realiseerde in opdracht van ProRail de spooronderdoorgang Ouddiemerlaan te Diemen. Het werk omvatte het aanleggen van een tijdelijke wegomlegging incl. tijdelijke spoorwegovergang, het realiseren van de onderdoorgang incl. trappen en liftbehuizing, het bouwen van twee fiets- en voetgangersbruggen, tijdelijke en definitieve inrichting perron en het inrichten van het stationsgebied.

Ontdek meer over dit project

Stuur artikel door