Vervolg e-CO2tainer een feit!

Op maandag 4 oktober heeft in het noorden van Nederland de overdracht plaatsgevonden van de e-CO2tainer. In opdracht van Mobilis heeft Eekels de eerste van 5 e-CO2tainers geleverd.

Wat begon met het verzoek om laadpalen te regelen, draaide uit op een ingenieuze energieleverancier voor complete bouwplaatsen. Voor de productie van de e-CO2tainer is nu TBI-onderneming Eekels onze partner en daar zijn ze heel ver met generatoren op waterstof.

Modulair opgebouwd

De e-CO2tainer is zo opgebouwd dat diverse andere energiesystemen ingebouwd kunnen worden. De generator is uitgerust met een EURO V motor welke op HVO100 (100% biobrandstof, reductie van 89% CO2) werkt. Maar de biobrandstofgenerator kan worden vervangen door een hydrozine aggregaat of waterstofaggregaat. De verwachting is dat we de nieuwste generatie e-CO2tainers over een jaar met een waterstofaggregaat kunnen uitrusten. Waterstof is nu nog een factor 20 duurder dan diesel, maar de EU wil het fors gaan subsidiëren. Als de prijs per kilowatt zakt van 80 cent naar 30 cent, versla je met de e-CO2tainer alles en iedereen. Voorwaarde is wel dat de waterstof niet grijs of blauw is, maar groen. Dan kunnen we straks helemaal zonder fossiele brandstoffen.

Robert Jan Feijen, directeur Mobilis: “De e-CO2tainer stelt bedrijven in staat in één klap een reuzenstap te maken in de energietransitie en zorgt voor reductie van CO2-uitstoot en stikstof”.

De feestelijke overhandiging vond plaats door middel van de overdracht van de toegangstag door Hendrik de Haan, directeur Eekels (l) aan Robert-Jan Feijen, directeur Mobilis (r). Met de tag is niet alleen de toegang geregeld tot de e-CO2tainer maar ook de autorisatie en programmering van de e-CO2tainer.

Electure

De e-CO2tainer zal direct ingezet worden. Robert Jan Feijen van Mobilis heeft de e-CO2tainer overgedragen naar Jeroen Ritzer-van Dinther van Electure. Electure neemt de e-CO2tainer van Mobilis in gebruik op de projecten waar Zero Emissie voor de bouwplaats een doelstelling heeft. Electure helpt met de duurzame stroomvoorziening op de bouwplaats. Het vinden van een juiste balans tussen vraag en aanbod, vaste- en variable stroomvoorzieningen is een complexe aangelegenheid.

In het volledige proces van (een eventueel) aanbestedingstraject tot aan de oplevering zorgt Electure voor een volledige oplossing wat betreft de energievoorziening. De enige benodigde input is de energiebehoefte. Electure zorgt dat deze energie tijdig en duurzaam beschikbaar is. Dit alles met de bedoeling om de klant de juiste kosten-baten oplossing te leveren met als doelstelling Zero Emissie op de bouwplaats.

"Wij bieden een slimmer stroomplan en dan heb je met de e-CO2tainer plus een kleinere aansluiting genoeg voor de hele locatie.”
Jeroen Ritzer-van Dinther

Jeroen Ritzer-van Dinther Head of Innovations bij Electure: “We kunnen van begin tot eind het complete stroomplan van een bouwplaats in kaart brengen, waarbij je weet wat de kosten zijn en waarbij het externe net ontlast wordt. Een bouwplaats heeft een grote stroombehoefte en je moet capaciteit reserveren bij de netbeheerder. Dat gaat mis als tien bouwers dicht bij elkaar werken. Wij bieden een slimmer stroomplan en dan heb je met de e-CO2tainer plus een kleinere aansluiting genoeg voor de hele locatie.”

Overdracht e-CO2tainer door Robert Jan Feijen, directeur Mobilis (l) aan Jeroen Ritzer-van Dinther, Head of Innovations bij Electure (r)

Electure is een organisatie die zich richt op Zero Emissie bouwplaatsen.
Met een team professionals richt Electure zich op de gehele scope om bouwbedrijven volledig te ontzorgen in deze uitdaging.

Stuur artikel door