Vernieuwen voegovergang John Frostbrug

Op dinsdagavond 9 augustus vond er een bijzondere betonstort plaats op de John Frostbrug in Arnhem.

Tientallen collega’s stonden te wachten op de betonmixer van de betoncentrale Dyckerhoff Basal om een nieuwe voegovergang in de iconische brug te storten. Het betrof een stort om 2 brugdelen weer constructief met elkaar te verbinden. Hier zat eerst een schijnvoeg die in oorlogstijd is ingebouwd om de brug, zo nodig, tactisch op te blazen. Een schijnvoeg is in feite een verzwakking van de constructie.

Het bijzondere aan deze stort was natuurlijk de temperatuur maar ook het toegepaste betonmengsel.

De stort stond gepland om 20.00 uur. Om 19.30 uur stonden de Mobilis-collega’s in de startblokken om deze klus te klaren. Door de warmte ontstaat er een versnelling van het opstijfgedrag van het beton, waardoor je tijdig moet beginnen met afwerken. Ook neemt de verwerkbaarheid van het beton af door vochtverlies. Daarom stond er maximaal 1 uur gepland per betonmixer voor deze stort en werd er met man en macht gewerkt om de klus te klaren.

Nadat de betonmixer arriveerde, werd er eerst een proef gedaan door een betontechnoloog om te controleren of het beton de juiste kwaliteit had. De weersomstandigheden hebben invloed op de sterkteontwikkeling van het beton. Omdat de weersomstandigheden kunnen wijzigen, kan het nodig zijn om het betonmengsel op het laatste moment nog aan te passen. Dit vraagt een goede communicatie en nauwe samenwerking tussen aannemer, betoncentrale en betontechnoloog.

Nadat er groen licht gegeven werd, kon de betonmixer het beton storten.

Over de John Frostbrug

In opdracht van Rijkswaterstaat voert de combinatie Mobilis – Iris het groot onderhoud uit aan de John Frostbrug in Arnhem. Deze monumentale brug, vooral bekend als het iconische landmark van Operatie Market Garden, is 1 van de belangrijkste verkeersbruggen die Arnhem centrum over de Nederrijn verbindt met Arnhem-Zuid en de A325.

TBI-onderneming Mobilis is verantwoordelijk voor de beton-activiteiten en de Belgische firma Iris Industry Solutions voert de conserveringswerkzaamheden aan de staalconstructies uit. Daarnaast voert TBI-onderneming Nico de Bont herstelwerkzaamheden uit aan de natuursteen elementen en is partner Rowij verantwoordelijk voor de slijtlagen en voegovergangen en brengt Aannemingsmij. Van Gelder het asfalt aan. De werkzaamheden zijn gestart in het voorjaar van 2022.

Vanaf eind juli tot en met begin september is de brug afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen gedurende de werkzaamheden wel gebruik maken van de John Frostbrug.

De onderhoudswerkzaamheden aan de John Frostbrug betreffen de reparaties van betonschades aan de gehele brugconstructie, asfalteren, nieuwe slijtlagen op de voet- en fietspaden en hoofdrijbaan, vernieuwen en herstellen van voegovergangen, conserveren van de brugconstructie en herstellen van voegwerk van de natuurstenen pijlers.

Stuur artikel door