Succesvolle onderwaterbetonstort Singelgrachtgarage-Marnix

In de Amsterdamse binnenstad, aan de rand van de Jordaan, bouwt Mobilis de Singelgrachtgarage-Marnix in opdracht van de gemeente Amsterdam. Vanaf 2024 kunnen er 800 auto’s onder de Singelgracht parkeren.

In de laatste weken van 2021 starten we met het storten van de onderwaterbetonvloer in de bouwkuip in de Singelgracht. Als eerste storten we de onderwaterbetonvloer voor de zogenaamde uitblaasvoorziening: dit is het afvoerkanaal van het klimaatbeheersingssysteem van de parkeergarage. Deze stort is succesvol verlopen.

Dag en nacht

De stort van de onderwaterbetonvloer in de bouwkuip in de Singelgracht is in drie delen uitgevoerd. In het weekend voor Kerst vond de stort in het eerste deel plaats. Voor een waterdichte vloer moet de stort in één aaneengesloten periode worden uitgevoerd. Daarom gaan deze werkzaamheden een weekend lang dag en nacht door. We zijn gestart op vrijdagavond 17 december om 22.00 uur en werkten door tot maandagochtend. Er werden continu betonmixers ingezet, die aan- en afrijden: bijna zo’n duizend ritten in totaal.  

8750 m³ onderwaterbeton

De bouwkuip in de Singelgracht is tot -11 meter NAP uitgegraven. Daarna is er op de bodem een grindlaag aangebracht. Op deze grindlaag hebben duikers - onder de toekomstige kolommen - wapeningskorven geplaatst, die ingestort worden in de onderwaterbetonvloer. Voorafgaand aan de stortwerkzaamheden controleert een duiker of de bouwkuip gereed is voor de stort.

Een bijzonder aspect van deze onderwaterbetonvloer is dat het betonmengsel staalvezels bevat. Dit zijn kleine stukjes staaldraad, die in de betonmix worden gemengd. Per uur wordt gemiddeld zo’n 70 m³ onderwaterbeton verwerkt. In de bouwkuip storten we in totaal zo’n 8750 m³ onderwaterbeton.

Bovenop de grindlaag wordt de onderwaterbetonvloer gestort, waarbij de bovenkant van de onderwaterbetonvloer op -10 meter NAP komt te liggen. Deze onderwaterbetonvloer vormt - samen met de in het werk gestorte constructievloer - de onderste vloer van de parkeergarage (op niveau -2).

Tijdens de stort staat er een betonpomp op de Nassaukade (S100) met (drijvende) leidingen die over het water naar een betonpomp op een ponton in de Singelgracht lopen. De betonpomp op het ponton stort met z’n giek en dobber het onderwaterbeton. Om de stort in goede banen te leiden, is er altijd een ploeg van minimaal drie duikers aanwezig. Als er een gedeelte van de onderwaterbetonvloer gestort is, controleren de duikers of de vloer goed aansluit op de damwanden, zodat het niet kan gaan lekken. Na het uitharden van de onderwaterbetonvloer wordt dat gedeelte van de bouwkuip leeggepompt en starten we met de bouw van de betonconstructie.    

Het project

We bouwen de parkeergarage in het deel tussen het Tweede Marnixplantsoen en het Marnixbad (stadsdeel Centrum) en tussen de Tweede Hugo de Grootstraat en het Frederik Hendrikplantsoen (stadsdeel West). Er komen tachtig elektrische laadplekken en dat aantal kan in de toekomst worden uitgebreid naar 800. Door de komst van de ondergrondse parkeergarage kunnen parkeerplaatsen op straat worden opgeheven, waardoor er extra ruimte ontstaat voor groen, voetgangers, fietsers en spelende kinderen.

Stuur artikel door