Station Geldermalsen heeft een nieuwe reizigerstunnel

De huidige voetgangerstraverse op station Geldermalsen heeft na ruim 10 jaar dienst te hebben gedaan plaats gemaakt voor een nieuwe reizigerstunnel. Deze tunnel is aangelegd zodat meer reizigers van dit station gebruik kunnen maken. Op 5 juli is hij in gebruik genomen.

Station Geldermalsen ligt op de corridor van het Programma Hoogfrequent Spoor. Dat betekent dat er iedere tien minuten een trein gaat rijden. Dit gaat onder andere om de treinen tussen Amsterdam en Eindhoven waardoor er meer ruimte nodig is op het spoor. ProRail is verantwoordelijk voor de transfers, waarbij de veiligheid van de reizigers voorop staat. Het is hierbij belangrijk dat reizigers de weg van en naar de perrons goed kunnen vinden. De nieuwe reizigerstunnel helpt daarbij.

Ontwerp

Bij het hele project Spooromgeving Geldermalsen zijn vier partijen betrokken: Bureau SpoorbouwmeesterProRail en aannemerscombinatie Mobilis - Dura Vermeer, verenigd in De Lingense Alliantie, en de gemeente West Betuwe. De Lingense Alliantie heeft vier architect bureaus uitgenodigd die elk een eigen ontwerp hebben gepresenteerd van het Station Geldermalsen. Elk van deze partijen mocht voor 25% meestemmen over het ontwerp, waarbij de gemeente West Betuwe zichzelf liet vertegenwoordigen door de bewoners. Zij mochten stemmen op de vier verschillende ontwerpen. Bij de keuze voor het ontwerp van architect Hans van Heeswijk heeft uiteindelijk de stem van het publiek de doorslag gegeven.

Verdere Werkzaamheden

Afgelopen maanden heeft De Lingense Alliantie hard gewerkt om de reizigerstunnel open te stellen. De komende tijd zit er nog veel werk in de afwerking van de tunnel. Dit doet De Lingense Alliantie in een afgezet gebied zodat de reizigers hier geen hinder van ondervinden. In de aankomende buitendienststelling (21-28 augustus) wordt de huidige voetgangerstraverse verwijderd, deze steunt op verschillende plekken op de nieuwe trappen. Na de buitendienststelling bouwen wij de trappen verder af en later in het jaar volgt de officiële openingshandeling van de reizigerstunnel.

Daarnaast is het vrij liggende derde spoor voor de MerwedeLingeLijn al goed zichtbaar. De komende periode wordt het spoor verder ingericht en aangesloten op de bestaande situatie tijdens de buitendienststelling in augustus. Vanaf 28 augustus nemen we de MerwedeLingelijn in gebruik vanaf het vaste perron 7 op Station Geldermalsen.

Stuur artikel door