Spektakel in Diemen nu de onderdoorgang bijna af is

De gloednieuwe straatstenen glimmen in het winterse zonnetje als de allereerste reizigers eind december 2022 voet zetten op de nieuwe voetgangersbrug. De voetgangersbrug is onderdeel is van de onderdoorgang die de combinatie Mobilis – Hegeman in Diemen bouwt in opdracht van ProRail. Met het in gebruik nemen van deze brug is een einde gekomen aan de ergste hinder voor reizigers die aankwamen of vertrokken van spoor 1, zoals veranderende looproutes. Op donderdagochtend 22 december is de tijdelijke loopbrug weggetakeld. Dit was een spectaculair gezicht.

Mijlpaal bereikt

De nieuwe onderdoorgang in Diemen bestaat, naast een spoor wat over de Ouddiemerlaan gaat, uit twee voetgangersbruggen. Eentje daarvan leidt naar spoor 1, de tweede ligt aan de andere kant van het spoor en maakt het station bereikbaar voor inwoners van de wijk Buitenlust. Met het openen van de eerste voetgangersbrug is het eerste deel van het project in gebruik genomen.

Spektakel

Dat leverde een spectaculair moment op: de tijdelijke loopbrug is donderdagochtend 22 december in het ochtendgloren weggetakeld. Met een grote kraan is de loopbrug afgevoerd, een bijzonder gezicht wat aardig wat aandacht trok van de omgeving. Overigens is dit niet de eerste plek waar deze loopbrug lag; ook in Geldermalsen heeft hij tijdens bouwwerkzaamheden dienstgedaan.

Deze loopbrug werd overbodig na de ombouw van het station en emplacement. De loopbrug werd niet verschroot maar kreeg een nieuwe bestemming in Diemen. En ook nu is Diemen niet het ‘eindstation’ van deze brug, maar wacht een volgende klus bij het Oosterweel-project in Antwerpen. Hergebruik van materialen staat hoog in het vaandel bij Mobilis. Daarom is het mooi dat ook een loopbrug als deze circulair kan worden gebruikt.

Opening onderdoorgang aanstaande

De komende maand wordt nog hard gewerkt aan het afronden van werkzaamheden aan de onderdoorgang. Op 25 januari gaat hij open voor het verkeer, waarna de Tijdelijke Ouddiemerlaan wordt afgebroken en in maart de overweg wordt verwijderd. Daarmee verdwijnt weer een overweg en wordt Diemen verlost van een obstakel in het verkeer.

Meer over

Stuur artikel door