Finale Hyperloop

Verwacht geen paarse loper of vijfsterren-lunch, maar des te meer passie bij de finale van de Hyperloop. Met een wereldprimeur: de eerste zwevende pod van team TUDelft. Test, test, check, check….En daar ging die. Gejoel, applaus. Het is gelukt! Dan ben je trots dat je als TBI-onderneming daar aan bijdraagt.  

Als Mobiliaan krijg je regelmatig uitnodigingen voor team-uitjes, workshops en bbq’s. Succes moet je vieren en kennis moet je delen. Dit keer stond er op de invitatie een wat raadselachtige omschrijving om de finale van de hyperloop wedstrijd bij te wonen. Hyperloop? Dat kennen we van Elon Musk en de TUDelft. We schrijven in. 

Het is een warme zaterdag in de zomervakantie. Jullie worden 11.00 uur verwacht op de Hilversumse Demonstration Day. We vallen meteen met de neus in de boter. Het Hyperloop-team van Zwitserland staat klaar om hun track te showen. De pod – zo heet het futuristische voertuig - rijdt op rails en komt vooruit. Het lijkt nog het meest op een liggende raket die recht vooruit schiet. Iedereen klapt en joelt. De jury maakt aantekeningen. Een leuke binnenkomer, maar daar zijn we niet voor gekomen. 

Innovatiemanager Douwe van der Wall Bake legt uit waarom TBI het Delftse team van Hyperloop sponsort. 'We willen inspireren. Voorop lopen bij bijzondere innovaties, zoals deze duurzame vorm van mobiliteit. Onze medewerkers, maar ook onze omgeving, laten zien hoe de wereld er later uit kan zien. Welke initiatieven kansrijk zijn.'

Dit jaar zijn 38 TU-studenten geselecteerd uit 400 aanmeldingen. ‘Het zijn allemaal slimmeriken, maar nog wel erg theoretisch. Ze konden wel wat praktische hulp gebruiken bij de ontwikkeling van software en de maatvoering van de baan. Dan komt de ervaring vanuit verschillende TBI-bedrijven goed van pas.’ Een jaar lang zijn de studenten bezig met het ontwerp van de pod en de baan. In februari is het team begonnen met de opbouw van de baan in Hilversum. Bouwen, testen, aanpassen, weer testen, software aanpassen en weer herschrijven. Naarmate de tijd verstreek, stijgt de spanning. Want het gaat om de wedstrijd. Die ene minuut. Kunnen ze het succes na vijf jaar herhalen in de editie van 2022?

Nederland won jaren geleden in Los Angeles de eerste Hyperloopwedstrijd die Elon Musk uitschreef. Dat was alweer in 2017. Het enthousiasme is gebleven en jaarlijks dagen studententeam van over de hele wereld elkaar uit.  Sindsdien presenteren de internationale teams elkaar hun vorderingen, zoals Zweden, Verenigde Staten, Spanje en Zwitserland. Het team van India staat er wat beteuterd bij. Hun pod is blijven steken bij de douane onderweg naar Nederland.

Team Delft heeft dit jaar een echte primeur. Hun pod zweeft! Zoals ooit het echte model moet werken, maar dan met meer dan 1000 km per uur in een vacuüm getrokken buis. Duurzaam reizen tussen Amsterdam en Rotterdam of van Amsterdam naar Parijs. Zover is het nog niet. Waarschijnlijk ook de komende tien jaar nog niet. Maar steeds worden nieuwe stapjes gezet. De Vibe is voelbaar. 

Stipt 12.00 uur begint de test van het Delftse team. Ze hebben een half uur om hun resultaat te laten zien. De zandzakken worden geplaatst. De remmen krijgen perslucht vanuit een groene tank. De eerste batterij wordt geplaatst – ‘voor de laagspanning in de sensoren’ –, de tweede batterij wordt geplaatst – ‘zoiets als in een Tesla’ – en dan testen en nog eens testen. Blijkt een printplaatje foutmeldingen te geven. Dus opnieuw met de laptop aan de slag, met trillende handen, want de jury staat al vooraan. De minuten tikken weg. Maar dan: 12.23 uur staat iedereen klaar en klinkt het sein om echt te mogen starten. Daar zweeft de pod, maakt vaart en stopt weer. Razendsnel is het voorbij. Het is gelukt! Lachende gezichten. Weer applaus en gejoel. Een dag later blijken de inspanningen van team Delft beloond met de hoofdprijs van de Hyperloop-finale 2022. Volgend jaar weer aan de slag met een nieuwe variant.

Grote innovaties moeten klein beginnen. ‘One small step for man, one giant leap for mankind.’ Nou ja, zover is het nog niet, maar je mag altijd dromen van een mooie duurzame wereld waarin de hyperloop zweeft.

 

Schrijver Ingrid Koenen, Mobilis

Finale Hyperloop

Stuur artikel door