Segmentdeur tweede sluiskolk Eefde geplaatst

Dinsdagochtend 9 juli is de segmentdeur voor de tweede sluiskolk van Sluis Eefde succesvol geplaatst. Met de montage van de segmentdeur zijn nu beide zijden van de nieuwe sluis voorzien van deuren. De puntdeuren aan de andere kant van de sluis werden in mei geplaatst.

Inhangen en monteren segmentdeur

Dinsdag 9 juli rond 08.00 uur is het schip met de segmentdeur de sluis ingevaren en direct daarna ingehesen. Omstreeks 9:30 uur hing de segmentdeur op zijn plek en kon begonnen worden met de montage.  

Transport deur

De segmentdeur is ontworpen en gemaakt door Hollandia Infra en L2T (L2T is een samenwerking tussen TBI-ondernemingen Mobilis (civiele techniek) en Croonwolter&dros (technische installaties) in opdracht van Rijkswaterstaat. Donderdag 4 juli vertrok de deur per schip vanaf de fabriek in Krimpen aan den IJssel. Na 16 uur varen kwam de segmentdeur aan bij Sluis Eefde.

Geen gewone sluisdeur

De nieuwe sluiskolk heeft een zogeheten segmentdeur gekregen, die wegdraait in de bodem als de sluis opengaat. Een segmentdeur met deze afmeting van ca 15 meter breed en 5 meter hoog, is uniek in Nederland. Voordeel van deze segmentdeur is dat hij bij een calamiteit ook tegen de stroming in is te sluiten. Dit draagt bij aan de waterveiligheid. Bovendien is de deur makkelijker te onderhouden en energiezuinig in gebruik.

Van de bouw van de segmentdeur is een timelapse gemaakt. Deze is te bekijken op: https://youtu.be/DfKB2owPFLk

Stuur artikel door