Realisatie van Spooronderdoorgang Zuidtangent Heerhugowaard gegund

De komende jaren gaat de combinatie Mobilis - Hegeman in opdracht van ProRail aan de slag met de spooronderdoorgang en aanpassingen van de Zuidtangent in Heerhugowaard. De gunning van dit contract werd op 24 oktober definitief. “Met deze belangrijke mijlpijl vieren we de start van de grootste ingreep in de ontwikkeling van het Stationskwartier”, vertelt wethouder Nils Langedijk. “De aanleg van de onderdoorgang maakt woningbouw mogelijk, snellere treinverbindingen, veiliger verkeerssituaties en maakt het gebied klimaatrobuust voor de toekomst.”

Barrière verdwijnt

Voor ProRail en de gemeente Dijk en Waard is dit een heel belangrijk project. De Zuidtangent is een drukke verkeersader in Heerhugowaard en verbindt het centrumgebied van gemeente Dijk en Waard met de Ring Alkmaar (N242) en dorpen als Broek op Langedijk en Sint Pancras.

Onderdeel Stationskwartier

De omgeving van het station Heerhugowaard, waar de Zuidtangent onderdeel van is, maakt de komende jaren een enorme transformatie door. De aanleg van de spooronderdoorgang maakt die ontwikkeling mede mogelijk, legt wethouder Nils Langedijk van gemeente Dijk en Waard uit. “Het gebied is een stedelijk vervoersknooppunt in ontwikkeling. Er komt een nieuwe woonwijk met veel voorzieningen, vlakbij het station en in een waterrijke, groene omgeving. Een unieke combinatie. We kiezen voor een veiliger en bereikbaar Dijk en Waard én een aantrekkelijk klimaat om te wonen, werken en recreëren.”

Impressie trap onderdoorgang

We kiezen voor een veiliger en bereikbaar Dijk en Waard én een aantrekkelijk klimaat om te wonen, werken en recreëren.
Wethouder Nils Langedijk, gemeente Dijk en Waard

Hoogfrequent spoor

De spooronderdoorgang is onderdeel van de Zaancorridor. In het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer worden op het traject Amsterdam-Heerhugowaard op drie plaatsen tunnels onder het spoor aangelegd. Op deze manier kunnen treinen op dit traject sneller en in een hogere frequentie rijden. Ook wandelaars, fietsers en automobilisten hebben er voordeel bij, omdat ze niet voor de spoorwegbomen hoeven te wachten. Zo wordt de doorstroming van het verkeer bevorderd. Gemeente Dijk en Waard werkt hierin samen met gemeente Alkmaar, gemeente Zaanstad en Vervoerregio Amsterdam. In oktober 2022 kregen de gemeenten een EU-subsidie toegekend voor de voorbereiding van de werkzaamheden voor de spoortunnels.

Artist impressions

Nieuwe fietspad gezien vanuit het noordwesten

Twee losse bruggen zorgen voor daglicht in de onderdoorgang

Zuidtangent onder het spoor door gezien vanuit het Zuidoosten

Stuur artikel door