OVT Amsterdam Zuid - Twee dakdelen Brittenpassage schuiven naar definitieve plek

Woensdagavond 9 augustus startte Bouwcombinatie Nieuw-Zuid (Mobilis, Boskalis en Van Gelder) even na 20.00 uur met het schuiven van het eerste dakdeel van de in totaal twee dakdelen voor de nieuwe Brittenpassage in station Amsterdam-Zuid.

Miljoenen kilo’s

Deze betonnen dakdelen zijn 70 meter breed. De delen zijn respectievelijk 18 en 14 meter lang en wegen respectievelijk 4 en 3 miljoen kilo. Met vijf hydraulische vijzels liet onderaannemer Heijmans de twee enorme betonnen constructies over een totale afstand van 33 meter – met een snelheid van zo’n 8 tot 10 meter per uur – opschuiven.

‘De schwung’

Over het eerste en grootste dek rijden vanaf maandagochtend 14 augustus 5.00 uur weer auto’s de A10 Zuid, richting Utrecht/Hengelo. Er geldt dan een maximumsnelheid van 90 km per uur vanwege ‘de schwung’, een flauwe bocht in deze Amsterdamse ringweg. In de toekomst ligt er ook een vijfde spoor op dit dakdeel.

Na middernacht schoven we het dek voor twee treinsporen – spoor 1 en het toekomstige zesde spoor – op z’n definitieve plek. 

Over OVT Amsterdam Zuid

Om op station Amsterdam Zuid nu en in de toekomst de doorstroom van het toenemende aantal reizigers aan te kunnen, werkt Bouwcombinatie Nieuw-Zuid aan de vernieuwing en uitbreiding van het station. De Openbaar Vervoerterminal (OVT) Amsterdam Zuid is onderdeel van Zuidasdok, één van de grootste infrastructurele projecten in Nederland.

Bekijk de werkzaamheden van 8 dagen in 2 minuten

Nieuws & updates

Stuur artikel door