OVT Amsterdam Zuid - Circulair beton voor bouw Brittenpassage

Deze week start Bouwcombinatie Nieuw-Zuid (Mobilis, Boskalis en Van Gelder) bij station Amsterdam Zuid met de sloop van de vloer in de oude Atrium-garage. Op de locatie van de oude parkeergarage bouwen we de toegang van de nieuwe Brittenpassage met circulair beton.

De sloop van de oude Atrium-garage is nodig omdat precies hier de toegang komt van de extra stationspassage: de Brittenpassage.

Circulair

De gesloopte vloer van de oude Atrium-garage recyclet Urban Mine in Zaandam. Dit bedrijf is gespecialiseerd in slooppuin recyclen. Het bedrijf maakt hier weer nieuw beton van. Met dit nieuwe beton wordt later het dakdeel gemaakt dat onder het metrospoor komt. En daarmee is wat uit de Atrium-garage komt ook daadwerkelijk circulair

Fotograaf Marcel Steinbach

Sloop

‘We kunnen niet die hele garage slopen, want dan zakt de A10 in’, zegt Stephan Keizer, hoofduitvoerder van Bouwcombinatie Nieuw-Zuid die de klus moet klaren. ‘Door de vloer van de eerste verdieping van de garage te verwijderen, kunnen we wel de ankerstangen met materieel aanbrengen. Je kunt je voorstellen dat we die vloeren er niet met een sloopkogel kunnen uitslaan. Er rijdt verkeer overheen, dus alles moet heel voorzichtig. We hebben die betonnen vloeren inmiddels ingezaagd. In de eerste week van augustus rijden we er met karretjes naar binnen die we op afstand besturen. Ze duwen de liggers waaruit de vloer bestaat een beetje omhoog en rijden die dan naar buiten. We voeren die liggers af naar ons werkterrein op de Eduard van Beinumstraat. Daar slopen we ze tot brokstukken die kunnen worden getransporteerd.’

Lees op de website van opdrachtgever Zuidasdok wat Stephan Keizer, hoofduitvoerder van de Brittenpassage, vertelt over de sloop en het recyclen van het beton.

Over OVT Amsterdam Zuid

Om op station Amsterdam Zuid nu en in de toekomst de doorstroom van het toenemende aantal reizigers aan te kunnen, vernieuwen en breiden we het station uit. De Openbaar Vervoerterminal (OVT) Amsterdam Zuid is onderdeel van Zuidasdok, één van de grootste infrastructurele projecten in Nederland.

Nieuws & projectupdates

Stuur artikel door