Vier maanden bouwen aan Brittenpassage in beeld

De tweede reizigerstunnel van station Amsterdam Zuid krijgt vorm. In vier maanden tijd haalden we een enorme hoeveelheid zand weg onder de A10, trein- en metrosporen, waarmee de contouren van de nieuwe passage zichtbaar werden. Een terugblik in beeld.

Direct na de 8-daagse afsluiting van de A10 Zuid in de zomer van 2023 begon Bouwcombinatie Nieuw-Zuid (BCNZ) aan een megaklus: het ontgraven van de Brittenpassage. Na vier jaar lang bouwen aan het dak van de nieuwe reizigerstunnel voor station Amsterdam Zuid was het dan eindelijk tijd voor het weghalen van 50.000 kuub zand onder de snelweg, metro- en treinsporen. En dat ging rap. Keken we al die jaren tegen een talud aan, nu verschenen daar in september ineens de eerste contouren van de toekomstige passage.

In december brachten de bouwers van BCNZ de zuidzijde van de Brittenpassage grotendeels op diepte, zoals te zien in de timelapse. Maar ook in oktober en november was er via onze webcam al allerhande bedrijvigheid te aanschouwen in de passage. Let vooral op de hoogteverschillen in de video’s.

Het slopen van restanten van de oude Amstelveenboog

De eerste bezoekers

In oktober kregen de eerste belangstellenden een kijkje ‘onderdeks’. Uiterlijk in 2027, wanneer de Brittenpassage open gaat, kunnen zij vertellen dat ze als een van de eerste bezoekers door de passage liepen.

Buispalen en damwanden gingen in delen van 1,80 meter de grond in...

...waarna ze aan elkaar werden gelast

Damwanden

Natuurlijk werd er niet alleen gegraven – zo moesten we eindeloos veel damwanden aanbrengen om te voorkomen dat het zand tijdens het graven naar binnen viel. Dat was een uitdaging, want sommige delen moesten zo’n 23 meter de grond in terwijl de hoogte in de passage maar een paar meter bedroeg. We brachten ze daarom in delen van 1,80 meter de grond in, die we aan elkaar lasten.

Groutankers inboren

Om te voorkomen dat de wanden naar voren klapten, was het zaak ze te verstevigen. Dat deden we door het aanbrengen van twee rijen groutankers, een soort zijwaartse funderingspalen. Nog voor kerstmis boorden we alle groutankers in, waarna ze konden uitharden. Op dit moment spannen we de laatste ankers af.

 

Groutankers inboren

De groutankers gaan in de buispalen

Bemaling en verder ontgraven

Omdat de zuidzijde van de passage grotendeels op diepte is, hebben we een begin kunnen maken met het inbrengen van funderingspalen voor de vloer van de passage. Vanaf half januari graven we de bemaling in, waarmee we overtollig grondwater kunnen wegpompen. Daarna kunnen we lokaal verder met ontgraven, bijvoorbeeld op de plekken waar we grote poeren bouwen die later de kolommen van de passage zullen dragen.   

 

Funderingspalen inbrengen

Het laatste dakdeel is een feit

Ondertussen bouwden we in november bovendeks, tussen de metrosporen in, het zevende en allerlaatste dakdeel voor de Brittenpassage. Een precisieklus, omdat we aan beide kanten slechts enkele meters van de sporen vandaan werkten. Maar het lukte, en daarmee is het dak van de nieuwe passage een feit. Vijf van de zeven dakdelen liggen inmiddels op hun plek, de laatste twee schuiven we in de zomer van 2024 naar hun definitieve locatie. Daarna kan ook het ontgraven aan de noordzijde beginnen.

Betonstorten

Beton vlechten voor het laatste dakdeel

En weer door

Uiteraard zitten we ook de komende niet maanden stil, en blijven we u op de hoogte houden van de werkzaamheden in de Brittenpassage. Houd hiervoor onze website in de gaten of kom een kijkje nemen in ons vernieuwde informatiecentrum.

Dit artikel is overgenomen van de website van Zuidas
Iris Cohen - Redactie | Contactpersoon: Imce Hofman, op dinsdag 9 januari 2024
Fotografie: Marcel Steinbach en Jan Vonk

Over OVT Amsterdam Zuid

Om op station Amsterdam Zuid nu en in de toekomst de doorstroom van het toenemende aantal reizigers aan te kunnen, vernieuwen en breiden we het station uit. De Openbaar Vervoerterminal (OVT) Amsterdam Zuid is onderdeel van Zuidasdok, één van de grootste infrastructurele projecten in Nederland.

Stuur artikel door