Sluis Eefde als proeftuin

Op naar 100% voorspelbaar onderhoud in de infrasector

Het onderhoud van infra staat voor een uitdaging. Klassieke oplossingen, in de vorm van periodiek preventief onderhoud of repareren wat al kapot is, volstaan niet meer. Een omschakeling naar ‘just-in-time’-onderhoud is noodzakelijk. Ofwel: onderhoud uitvoeren vóórdat de installatie veel energie gebruikt of er iets kapotgaat. Maar niet te vroeg, om kostenverspilling tegen te gaan.

Sluis Eefde was één van de eerste natte kunstwerken die fungeerde als proeftuin. In 2017 ging het experiment in deze sluis van start. TBI-ondernemingen Mobilis en Croonwolter&dros werken samen met Rijkswaterstaat en Stichting World Class Maintenance om onderzoek te doen naar 100% voorspelbaar onderhoud in de infrasector. 

Om de beschikbaarheid te garanderen en kosten te minimaliseren, hebben Mobilis en Croonwolter&dros een gezamenlijke Asset Management-organisatie. Hier wordt volop ingezet op predictive maintenance en de data die daarvoor nodig is.

Ruud Schoenmakers, Maintenance Company Manager bij Mobilis: “Deelnemen aan deze proeftuin was een unieke kans om een stap in de goede richting te zetten. Wat we binnen CAMINO leren en geleerd hebben, nemen we mee in de uitvoering van nieuwe projecten.” 

Nu, drie jaar later, kijken we terug op een geslaagd project. Zo kwamen we erachter dat alleen al door te meten en monitoren, flinke verbeteringen in levensduur en energieverbruik te behalen zijn. Ook ontdekten we dat innoveren leuker én leerzamer is als je samenwerkt.

Meer over wat we in de proeftuin geleerd hebben? Lees dan het magazine hiernaast.

Download het magazine over proeftuin Sluis Eefde

Proeftuin Sluis Eefde PDF

Meer weten over proeftuin Sluis Eefde?

lees meer

Stuur artikel door