Onderwaterbeton voor de bouwkuip RiF010 Rotterdam gestort

RIF010 is een watersportcentrum midden in Rotterdam waar mensen straks kunnen golfsurfen, bodyboarden, kajakken en zelfs scubaduiken.

Om dit te realiseren wordt in de Steigersgracht een surfpool gemaakt afgesloten van de rest van de Rotte en het water gezuiverd. In de golfkelder komt vervolgens een installatie waarmee kunstmatige golven worden gemaakt. De verwachting is dat uiterlijk in de zomer van 2024 Nederland een surfspot rijker is.

Onderwaterbeton met staalvezels

Mobilis heeft de grote kuip, dat is het gebied tussen alle damwanden, voorzien van een laag onderwaterbeton. De stort voor het weekend van 3 november was 2000 kuub. Dit is omgerekend 2 miljoen liter. Het beton komt van de betoncentrale Dyckerhof Basal uit Delft. Het betreft staalvezelversterkt onderwaterbeton waardoor er, over een groot deel van de toekomstige surfpool, geen gewapende constructievloer meer nodig is voor de eindfase. Dit scheelt in materiaalgebruik en tijd. Het was een karavaan betonauto’s, in totaal kwamen er 200 betonauto’s op en af rijden.

Stakeholders

In het gebied hebben wij veel verschillende belanghebbenden, denk aan bewoners, ondernemers, andere bouwprojecten, de markt op de Binnenrotte, twee scholengemeenschappen en  een kerk. Iedere groep heeft zijn eigen belangen. In samenspraak met de gemeente hebben wij zo goed als mogelijk alle belangen naast elkaar gelegd en deze afgewogen. Daarom zijn we gestart op vrijdagmiddag 3 november en zijn onafgebroken doorgegaan tot zondagochtend 5 uur. Het proces van het storten mocht namelijk niet onderbroken worden. Dit heeft alles te maken met het uithardingsproces van het beton.

Wanneer het beton goed uitgehard is, gaan wij beginnen met het leegpompen van de kuip. Als al het water weggepompt is en de kuip (120 meter lang en 22 meter breed)  voldoende waterdicht is, gaan we verder met de ruwbouw.

RiF010 een outdoor Surfpool in hartje centrum Rotterdam

Ontdek meer over dit project

Stuur artikel door