Onderdoorgang Nieuwsteeg Tricht geopend

Op dinsdag 1 maart is de onderdoorgang Nieuwsteeg in Tricht geopend. Vanaf nu kan de verbinding tussen oost en west weer gebruikt worden. Met de openstelling van de onderdoorgang zijn de werkzaamheden voor De Lingense Alliantie nagenoeg gereed.

Veilige oversteek

Bij de Nieuwsteeg is de overweg vervangen door een onderdoorgang onder het spoor. Voetgangers, fietsers en auto’s kunnen zo straks veiliger het spoor kruisen. De onderdoorgang Nieuwsteeg is alleen geschikt voor fiets- en voetverkeer en heeft een trap & een hellingbaan. Deze onderdoorgang is als laatste van de drie onderdoorgangen in Tricht gerealiseerd.

Sjoerd van Boxtel, werkvoorbereider bij Mobilis, had de eer om samen met collega’s van de Lingense Alliantie en de omgeving de onderdoorgang officieel in gebruik te nemen. Sjoerd is betrokken bij dit project vanaf de tenderfase, eind 2017, tot aan de oplevering van het project. Binnen het project heeft Sjoerd zich met name bezig gehouden met de buitendienststellingen en bouw van het spoordek Lingedijk, Onderdoorgang noordelijke Randweg en Onderdoorgang Nieuwsteeg. 

Luid gebel

Dat de openstelling van deze laatste onderdoorgang erg leeft bij de directie omgeving is wel duidelijk te zien aan de belangstelling. De Lingense Alliantie deelde fietsbellen uit om deze mijlpaal op het project te vieren en onder luid gebel werd onderdoorgang Nieuwsteeg in gebruik genomen.

Rijke historie

Het ontwerp van de onderdoorgang kent een rijke historie met veel inbreng uit de omgeving. Sterker nog: de onderdoorgang is er gekomen om tegemoet te komen aan de wens van bewoners om de dorpskernen aan weerszijden van het spoor in verbinding met elkaar te houden. Een van de wanden van de onderdoorgang wordt nog bekleed met mozaïektegels naar een landschapsfoto uit Tricht, gemaakt door de lokale fotograaf Ab Donker. De inwoners konden in juni 2020 stemmen op drie mogelijke kunstuitingen van mozaïek op de wand in de onderdoorgang.

Groene toekomst

Er vinden nog enkele afrondende werkzaamheden plaats, zoals het toekomstig mozaïek. Bovendien wordt de omgeving van de onderdoorgang in 2022 een stuk groener. De al geplante hedera zal binnenkort de geluidsschermen begroeien en er worden nog nieuwe bomen geplant, zodat het werk landschappelijk meer past in zijn omgeving.

De Lingense Alliantie

De Lingense Alliantie is een samenwerkingsverband tussen ProRail en de aannemerscombinatie Mobilis - Dura Vermeer VOF met als opdrachtgever ProRail.

Stuur artikel door