Onderdoorgang Heerhugowaard

De komende jaren gaat de combinatie Mobilis - Hegeman in opdracht van ProRail aan de slag met de spooronderdoorgang en aanpassingen van de Zuidtangent in Heerhugowaard.

Voor ProRail en de gemeente Dijk en Waard is dit een heel belangrijk project. De Zuidtangent is een drukke verkeersader in Heerhugowaard en verbindt het centrumgebied van gemeente Dijk en Waard met de Ring Alkmaar (N242) en dorpen als Broek op Langedijk en Sint Pancras. De aanleg van de onderdoorgang maakt woningbouw mogelijk, snellere treinverbindingen, veiliger verkeerssituaties en maakt het gebied klimaatrobuust voor de toekomst.

TunnelAlliantie

Mobilis, Hegeman en ProRail zijn geen onbekenden van elkaar en werken al geruime tijd samen in o.a. een zogenoemde TunnelAlliantie. De TunnelAlliantie is een ketensamenwerking tussen initiatiefnemers (zoals gemeentes en provincies), ProRail en specifiek erkende aannemers voor het realiseren van spooronderdoorgangen. Dit soort projecten kennen vaak een externe financierde partij. Meestal zijn dit gemeentes en provincies. De werkwijze van de TunnelAlliantie is op hen afgestemd om zo meer kwaliteit en een hogere betrouwbaarheid te krijgen. De afgelopen jaren leidde dit tot minder faalkosten, efficiënter werken en daarmee lagere kosten.

Hoogfrequent spoor

De spooronderdoorgang is onderdeel van de Zaancorridor. In het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer worden op het traject Amsterdam-Heerhugowaard op drie plaatsen tunnels onder het spoor aangelegd. Op deze manier kunnen treinen op dit traject sneller en in een hogere frequentie rijden. Ook wandelaars, fietsers en automobilisten hebben er voordeel bij, omdat ze niet voor de spoorwegbomen hoeven te wachten. Zo wordt de doorstroming van het verkeer bevorderd.

In de video zie je het resultaat van een mooie samenwerking tussen verschillende partijen zoals Architecten_Lab, MOOI Noord-Holland - adviseurs omgevingskwaliteit de CRK van Gemeente Dijk en Waard en het BKP van ipv Delft creatieve ingenieurs waarbij vormgeving en techniek optimaal samenkomen.

Stuur artikel door