Nieuwe vluchtdeuren geplaatst in de Maastunnel

In de eerste week van november 2023 en de eerste twee weken in januari 2024 heeft de combinatie Croonwolter&dros – Mobilis een aanvullende onderhoudsklus uitgevoerd in de Maastunnel Rotterdam. De brandwerende vluchtdeuren van de tunnel moesten vervangen en getest worden. In november 2023 is één pilot deur vervangen en in januari worden de overige acht deuren vervangen.

De gemeente Rotterdam schakelde voor deze werkzaamheden de (bouwkundige, installatie- en mechanische) expertise in van Croonwolter&dros en Mobilis, mede in verband met de eerdere betrokkenheid tijdens de realisatiefase en het onderhoudscontract daarna. Daarnaast werd Interdam door de gemeente Rotterdam ingeschakeld voor de levering en bouw van vluchtdeuren. 

Meer dan een oversteek

De Maastunnel is een bijzonder kunstwerk. Ruim 80 jaar na de bouw is de tunnel voor veel Rotterdammers nog steeds méér dan alleen maar een oversteek van Noord naar Zuid. De tunnel is niet alleen één van de bekendste, maar ook één van de oudste pronkstukken van Rotterdam. Niet voor niets wordt ze ook wel liefkozend 'de Oude Dame' genoemd.

75.000 auto's per dag

De tunnel onder de Nieuwe Maas is een rijksmonument en sinds 1942 in gebruik. Door de belangrijkste oeververbinding tussen Rotterdam-Noord en -Zuid rijden vandaag de dag circa 75.000 voertuigen per dag en op heel drukke dagen zelfs 100.000.

Oude Dame werd jongedame

In 2017 ging de tunnel dicht: na 75 jaar intensief gebruik was het hoog tijd voor een grootschalige renovatie. De restauratie van de Maastunnel, door Mobilis en Croonwolter&dros, heeft in totaal twee jaar geduurd en is in 2019 afgerond. Tijdens deze periode werd het beton hersteld, vond er groot technisch onderhoud plaats aan de tunneltechnische installaties en werd de bedieningscentrale vernieuwd. Daarna is de voetgangers- en fietstunnel onderhanden genomen en in oktober 2020 werd de “Oude Dame” weer van de Rotterdammers. Het onderhoudscontract eindigde eind 2022.

Opening Maastunnel

Opening oudste fietstunnel

Ontdek meer over de renovatie van de Maastunnel

naar projectpagina

Stuur artikel door