Nieuwe (snel)wegen op Linkeroever – Rondweg Antwerpen gereed

Eerste deel Oosterweel Antwerpen half jaar vroeger afgerond 

Een grote mijlpaal voor het Oosterweelproject: de nieuwe (snel)wegen op Linkeroever en in Zwijndrecht zijn klaar. 

In opdracht van Lantis voert Mobilis sinds 2019, binnen de combinatie Rinkoniên, het deelproject Oosterweel Linkeroever uit. Dit deelproject is onderdeel van het project Oosterweel waarin de ringweg van Antwerpen wordt voltooid. 

De snelwegen en knooppunten werden volledig vernieuwd, veiliger ingericht en compacter aangelegd. Om de leefbaarheid van de hele omgeving te verbeteren bouwden we al kilometers hoge geluidsschermen en groene bermen, de eerste fietsverbindingen werden aangelegd en bomen aangeplant. Nu pakken we vol door voor de aanleg van het eerste Ringpark: het Ringpark West. 

Dankzij een goede samenwerking met alle partijen zijn de nieuwe snelwegen een half jaar vroeger klaar dan gepland. 

Huzarenstukje

Luc Hellemans, CEO van Lantis: “Dat de werken op Linkeroever vroeger dan gepland zijn afgerond is een huzarenstukje. Door samen met onze aannemer dag in dag uit aan dit project te blijven sleutelen, hebben we heel wat uitdagingen overwonnen.” 

En die uitdagingen waren niet min. Hellemans: “De werkzaamheden zijn in 2019 gestart op snelwegniveau. Toen het project al gegund en gestart was, werden de uitvoeringsplannen stevig door elkaar gegooid.  Om werk met werk te kunnen combineren kreeg de aannemer de vraag om het nieuwe Ringpark West in de bestaande plannen in te passen. Hogere geluidsschermen, enorme geluidsbermen, nieuwe fietsbruggen, een grote parkbrug, enz. Een absolute meerwaarde voor de omgeving, maar een stevige uitdaging voor het project. Toch slaagden zij erin om aan onze vraag tegemoet te komen. Toen kwam corona. De initiële impact op onze stilgelegde project leek enorm, maar samen met al onze partners slaagden we er net in om in die periode een versnelling hoger te schakelen. In een aantal weken werden planning en fasering omgegooid en vernieuwden we de E17 een jaar sneller dan gepland. Tot slot was er ook PFAS. Hoewel we al van het begin van de projecten op een correcte manier met de vervuiling omgingen, zorgden de strengere normen ervoor dat we ons ook hierop moesten aanpassen. En dat hebben we ook gedaan. Kortom, een stevige pluim voor onze medewerkers en aannemers om zo goed en constructief samen te werken."

Tomeloze inzet

Anthony Casteels, Projectdirecteur Rinkoniên: “De partners binnen Rinkoniên (Stadsbader, Artes, Mobilis en CIT Blaton) zijn heel fier op wat hier de afgelopen jaren is gerealiseerd. Het waren enorme projecten, maar dankzij een goed uitgewerkte planning en fasering, heel wat tijdelijke wegen en bruggen en de tomeloze inzet van onze mensen op en naast de bouwlocatie bleef de impact beperkt. Nu we klaar zijn met de nieuwe snelwegen, werken we vol door aan de grote bermen, kilometers nieuwe fietspaden en planten we de hele omgeving terug aan.” 

In de nacht van woensdag 8 op donderdag 9 mei namen we de laatste delen van het knooppunt Antwerpen-West en de Parallelweg in gebruik. 

Anthony Casteels van Rinkoniên geeft de grote spade - waarmee in 2018 de werken op Linkeroever symbolisch van start gingen - terug aan Luc Hellemans van Lantis.

"Kortom, een stevige pluim voor onze medewerkers en aannemers om zo goed en constructief samen te werken."
Luc Hellemans, CEO Lantis

Samenwerking en dialoog

Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken: “Ik ben heel tevreden dat de werkzaamheden op de Linkeroever afgerond zijn. Lantis en aannemer Rinkoniên tonen hier dat projecten van deze omvang door samenwerking en dialoog tot een goed einde gebracht kunnen worden. De nieuwe snelwegen zijn hier veiliger geworden en we hebben enorm veel ruimte vrijgemaakt voor meer dan 16 kilometer nieuwe fietspaden, groene bermen en heel wat waardevolle natuur. De files lossen we er nog niet mee op, daarvoor werken we hard verder aan de nieuwe Scheldetunnel en een volledig rondgemaakte Ring.” 

Ontdek meer over dit bijzondere project

Oosterweel - Linkeroever, Antwerpen

Stuur artikel door