Nieuwe Plantage Amsterdam gestart

Bouwcombinatie De Nieuwe Plantage, bestaande uit TBI-ondernemingen Koopmans, Mobilis en Nico de Bont, is maandag 22 januari 2018 gestart met de bouwactiviteiten in Amsterdam. In december 2017 heeft de gemeenteraad ingestemd met de omgevingsvergunning voor het plan om het voormalige verpleeghuis Sint Jacob te transformeren tot een gebouw met 325 appartementen voor ouderen en 24-uurszorg voor psychogeriatrische patiënten.

Levensloopbestendig

De Architekten Cie. uit Amsterdam heeft een plan gemaakt waarbij het carré wordt gesloopt. Dat is het deel van het huidige Sint Jacob dat in de jaren ’70 en ’80 gebouwd is. Op deze plek komt een gebouw met zeven bouwlagen met totaal 325 appartementen. Deze woningen, die door Syntrus Achmea Real Estate & Finance in de vrije sectorhuur worden aangeboden, zijn grotendeels levensloopbestendig en bestemd voor senioren. Ze variëren in grootte van circa 60 tot 150 vierkante meter. Onder het gebouw komt een parkeergarage voor 218 auto’s en een ondergrondse fietsenstalling voor 560 fietsen. Verder komen er commerciële zorg gerelateerde voorzieningen. De verhuur start in het najaar van 2020. Belangstellenden kunnen hun gegevens achterlaten op www.hureninsintjacob.nl

Monument behouden

Uniek in dit project is het monumentale gebouwdeel in de binnenhof. Dat blijft behouden en wordt gerestaureerd. Hier biedt Amstelring straks aan 32 psychogeriatrische patiënten 24-uurszorg aan. De monumentale kerkzaal op de eerste verdieping blijft intact en krijgt een passende functie. De nieuwbouw en het Monument zijn samengesmeed tot een samenhangend geheel waarin het monument ten volle tot zijn recht komt en zijn identiteit behoudt. Door transparantie van de nieuwbouw blijft het Monument vanaf verschillende kanten zichtbaar.

Omgeving

De transformatie met alle sloop-, bouw- en renovatiewerkzaamheden duurt circa drie jaar. Het project staat in Amsterdam op een markante plek tegenover Artis. De bouwwerkzaamheden hebben de komende jaren zeker de nodige impact op de omgeving. De bouwcombinatie houdt via gesprekken en informatiebijeenkomsten regelmatig afstemming met de omwonenden. Onderstaande animatiefilm geeft een helder beeld van wat er allemaal komt kijken bij dit project.

Stuur artikel door