Mobilis produceert zelf groene stroom op bouwplaats

De e-CO2tainer: mobiel laadstation voor elektrische auto’s

Elektrisch rijden is duurzaam, daarvoor op de bouwplaats je eigen groene stroom opwekken is nóg duurzamer. Dat is het idee achter de e-CO2tainer (spreek uit: Ecotainer) van Mobilis. De e-CO2tainer is een mobiele unit waar bestuurders hun elektrische auto’s op projectlocaties kunnen opladen. De benodigde stroom wordt opgewekt met op de unit geplaatste zonnepanelen en windturbines, en een generator die uitsluitend op natuurlijke biobrandstof (niet op biodiesel) werkt.

Innovatieve eigen ontwikkeling

De e-CO2tainer is een eigen ontwikkeling van TBI-onderneming Mobilis, in samenwerking met Power Sonic EMEA uit Nijkerk, gespecialiseerd in energieopslag via accusystemen. De eerste container is medio november 2019 geleverd.

Aanleiding voor het ontwikkelen van de e-CO2tainer is de doelstelling van Mobilis om in 2025 een nagenoeg geheel elektrisch wagenpark te hebben. Daarmee is in 2018 een start gemaakt. Echter, het is niet eenvoudig om elektrische auto’s op projectlocaties op een conventionele manier op te laden. Een goede (zware) netaansluiting is niet op de eerste dag geregeld en soms helemaal niet mogelijk. Of het is veel te duur om een laadvoorziening te plaatsen.

Kleine ‘energiecentrale’

Met de mobiele laadcontainer is dit probleem uit de wereld. Per container kunnen zes auto’s tegelijkertijd opladen. Deze kleine ‘energiecentrale’ slaat de zelf opgewekte stroom op in redundant uitgevoerde batterijen; moet de ene batterij geladen worden, neemt de andere batterij de leverantie over. De e-CO2tainers zijn modulair en kunnen ook op een bouwkeet worden aangesloten en daar stroom leveren.

Een aansluiting op het elektriciteitsnet is eveneens mogelijk. Dan wordt stroom geleverd die niet direct nodig is en stroom afgenomen bij een piekvraag in het project. De e-CO2tainer kan zo bijvoorbeeld as permanente unit bij tunnelinstallaties dienst doen en inkomen genereren. Om op toekomstige ontwikkelingen te kunnen inspelen zijn de units al op waterstof voorbereid. De 40 ft grote e-CO2tainer kan op elk gewenst moment opgeladen en vervoerd worden. Er zijn geen speciale ontheffingen nodig voor het vervoer ervan.

Commercieel uitrollen

Mobilis en Power Sonic EMEA verwachten veel van de innovatieve e-CO2tainer en plannen samen een commerciële uitrol van het product. Niet alleen voor de bouw- en installatiewereld, ook voor events en op andere plekken waar tijdelijk elektrische auto’s geladen moeten kunnen worden. Denk aan nieuwe woonwijken waar een oplossing geboden kan worden en festivals.

Download hier de productsheet

Productsheet e-co2tainer PDF

Stuur artikel door