Mobilis bouwt mee aan de 'waterstof-ruggengraat' van Nederland

De energietransitie vergt slimme innovaties en nieuwe manieren van bouwen. Mobilis doet op alle terreinen mee, van uitbreiding van het energienet tot bouw van waterstoffabrieken en betere betonconstructies. "Handig als je de kennis in huis hebt om over álle aspecten mee te denken., aldus Jacco Groen, divisiedirecteur Industrie en Energie bij Mobilis.

Slim meedenken

De realisatie van een nieuw hoogspanningsstation in Tilburg toont een aardig staaltje van slim meedenken. Daar wordt eerst een waterberging verplaatst, waarna in hoog tempo een 380kV station verrijst.
Het project is onderdeel van het omvangrijke EU303 programma voor verbetering van het energienetwerk. Dat voorziet in vernieuwing, uitbreiding of vervanging van honderden hoogspanningsstations. Mobilis heeft met TBI-zusterbedrijf Croonwolter&dros een systematiek voor ontwikkeld met een hoge mate van prefabricage. Betonliggers en hoogspanningspakketten – ‘skids ’ – komen kant-en-klaar uit de fabriek. Dat maakt supersnel én veilig bouwen mogelijk.

De vier product-marktcombinaties (pmc’s) (Energie, Bouw, Betontechniek en Industrie) van Mobilis hebben veel te maken met dit soort ‘brownfield’ operaties. Bij dit type projecten gaat het vaak om grote verbouwingen, waarbij de ‘winkel’ gewoon moet blijven doordraaien. Want het bedrijfsproces in een chemische installatie of een transformatorstation kun je niet zomaar stilleggen.

Vragen? Neem contact met mij op!

Jacco Groen
Divisiedirecteur

Uit de Cobouw d.d. 23 februari 2024
Redacteur: Edo Beerda

“Voor dergelijke complexe, integrale projecten heb je een partij nodig die multidisciplinair kan meedenken”, zegt Jacco Groen. “Dat kunnen wij: we hebben de kennis om te ontwerpen, te bouwen én te onderhouden. We kunnen klanten volledig ontzorgen.”
Jacco Groen, Divisiedirecteur Industrie & Bouw Mobilis

Meer over

Stuur artikel door