Minister Cora van Nieuwenhuizen opent EXPO A16 Rotterdam

De Expo A16 Rotterdam is officieel geopend. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) nam vrijdag het belevingscentrum officieel in gebruik. In de Expo A16 Rotterdam krijgen bezoekers een bijzonder kijkje achter de schermen bij de aanleg van de nieuwe snelweg, die vanaf 2024 het Terbregseplein met de A13 bij Rotterdam The Hague Airport verbindt.  

Minister Van Nieuwenhuizen:  “Vandaag vieren we de opening van de prachtige en leerzame Expo A16 Rotterdam. Met de aanleg van deze verbinding creëren we ruimte en bereikbaarheid en staan we minder vaak en minder lang stil op de omliggende wegen. Ook zorgen we voor minder sluipverkeer in de woonwijken in de buurt en dat is goed nieuws voor de verkeersveiligheid en de leefbaarheid daar. Bovendien heeft deze nieuw aan te leggen weg een prijs gewonnen voor infra-projecten die op uitzonderlijke wijze aandacht besteden aan duurzaamheid. Ik kan dus oprecht zeggen dat ik fan ben van dit project. “

Van l naar r: Marco Zeeman (directeur Rijkswaterstaat), Hein Versteegen (projectdirecteur), Cora van Nieuwenhuizen (minister Infrastructuur en Waterstaat), Floor Vermeulen (gedeputeerden Provincie Zuid-Holland), Toon van der Klug

Opening Expo A16

Verken en beleef de A16

De Expo A16 Rotterdam is geen traditioneel bezoekerscentrum, maar een echte bezienswaardigheid. Iedereen kan zich op een interactieve en beeldende manier informeren over de aanleg van de nieuwe (verlengde) A16. Centraal in het centrum dat door bouwcombinatie De Groene Boog in samenwerking met Rijkswaterstaat is ontwikkeld bevindt zich de interactieve plattegrond waar bezoekers met behulp van een navikart meer informatie krijgen over het project. Wie werken er allemaal mee aan de bouw van de snelweg en wat zijn de technische uitdagingen? Daarnaast duik je met de tentoonstellingsfilm de geschiedenis van de noordoostrand van Rotterdam in en zie je objecten die straks langs de nieuwe snelweg te vinden zijn. Buiten de Expo is een speeltuin voor kinderen. Ook worden diverse wandelingen en evenementen georganiseerd.

De Expo A16 Rotterdam bevindt zich aan de rand van het Lage Bergs Bos en is vanaf dinsdag 10 maart 2020 iedere dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Techniekweek Melanchton College

Naast de Expo A16 Rotterdam ontwikkelt De Groene Boog met Rijkswaterstaat ook de A16 Academy, een lesprogramma voor leerlingen en studenten van verschillende onderwijsniveaus. Om leerlingen te enthousiasmeren voor een technisch beroep in de bouw en infrastructuur vindt in samenwerking met  VMBO Scholengemeenschap Melanchton de eerste Techniekweek plaats op 10, 11 en 12 maart. De thema’s duurzaamheid en energieneutraal staan centraal.   

Betere bereikbaarheid en leefbaarheid

Een goede bereikbaarheid van Rotterdam, Lansingerland en de omliggende regio is belangrijk voor een sterke economie en een goede leefbaarheid. De A16 Rotterdam draagt daaraan bij. De nieuwe, 11 km lange en energieneutrale snelweg verbindt de A16 ter hoogte van het Terbregseplein met de A13 bij Rotterdam The Hague Airport. De A16 Rotterdam gaat in 2024 open voor verkeer.

De A16 Rotterdam wordt in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd door De Groene Boog: een bouwcombinatie van Mobilis, Croonwolter&dros ,BesixDura Vermeer en Van Oord.

Minister laadt auto op bij e-CO2tainer

De e-CO2tainer van Mobilis  was ter gelegenheid van de opening bij de EXPO A16 Rotterdam geplaatst en dit kwam goed uit voor minister Cora van Nieuwenhuizen. Haar auto moest geladen worden en we hadden speciaal een plek voor haar vrij gehouden. 

De e-CO2tainer is een mobiele unit waar bestuurders hun elektrische auto’s op projectlocaties kunnen opladen. De benodigde stroom wordt opgewekt met op de unit geplaatste zonnepanelen en windturbines en een in de unit geplaatste generator die uitsluitend op biobrandstof werkt. 

Stuur artikel door