Meerlanden: Houten gevels en modulaire inrichting

Wie dacht dat Mobilis alleen bruggen en tunnels aanpakt, heeft het mis. Via een bouwteam verrijst de imposante Grondstoffenhal  in opdracht van Meerlanden: Veertien meter hoog en met een duurzame houten gevel onder architectuur gebouwd.  ‘Best een bijzondere klus.’

Accoya-hout

Sinds de bouwfase zitten werkvoorbereider Samet Yalcindag en uitvoerder Johan Luites van Mobilis samen met projectleider Fred Sieses in de bouwkeet op het terrein in Rijsenhout. Het terrein wordt volledig opnieuw ingericht, waarbij de Grondstoffenhal een van de blikvangers is. De hal met een stalen constructie en een geïsoleerde afwerking is nu nog leeg en vooral de twaalf lichtkoepels in het dak springen in het oog. Ook liggen er nog pallets met 4 meter lange houten latten. Ook die krijgen straks een plek op de gevel van het rechthoekige gebouw van 45 bij 90 meter.

In de hal wordt gezaagd. De latten van Accoya-hout hebben een behandeling ondergaan en kunnen naar verwachting wel vijftig jaar mee. Om de levensduur extra te verlengen wordt de kopse kant schuin afgezaagd zodat het regenwater sneller wegvloeit. 

Lego-blokken

‘Straks komen hier de ‘lego-blokken’ waarmee we de hal gaan inrichten. Standaard betonblokken van 160 x 80 x 80 centimeter, de muren worden maar liefst 14 meter hoog. Glas, puin, hout en PMD krijgen allemaal eigen vakken in de hal met aan de voorkant een aparte kantoorruimte. Via vier ingangen met snelle roldeuren wordt het materiaal aangevoerd. Grote verzamelingen worden later weer afgevoerd om te worden hergebruikt. Om geuroverlast te voorkomen komt er in het midden een grote behandelingskast die de hal op onderdruk houdt. Rechtstreeks aangesloten op de zonnepanelen. Al met al is het een bijzondere klus.  

Redacteur: Ingrid Koenen
'Op de hal die wij aan het bouwen zijn komen straks 670 zonnepanelen. Die gaan meer dan genoeg opbrengen voor eigen gebruik.'
Samet Yalcindag, uitvoerder Mobilis

Duurzame aanpak

‘We letten hier extra op een duurzame aanpak. Op de hal die wij aan het bouwen zijn komen straks 670 zonnepanelen. Die gaan meer dan genoeg opbrengen voor eigen gebruik. Het dak is van wit TPO zodat het zonlicht weerkaatst en de panelen een extra hoge opbrengst hebben’, vertelt Samet terwijl we het 14 meter hoge dak opklimmen. Afgelopen maanden zijn de tekeningen letterlijk tot leven gekomen, komend voorjaar moet de hal klaar zijn voor gebruik.

Vragen? Neem contact met mij op!

Jan de Waard
Divisie-manager

Meer over

Stuur artikel door