Maastunnel Rotterdam open

Maastunnel Rotterdam open

Na een grondige renovatie en restauratie en een geslaagde eindtest is de Maastunnel op maandag 19 augustus om 06:00 uur opengegaan voor verkeer. Dit na twee jaar richting Zuid gesloten te zijn geweest. Twee jaar waarin dag en nacht door honderden bouwhelden is gewerkt om het monument in ere te herstellen en te laten voldoen aan de veiligheidseisen van deze tijd. Gedurende die tijd werd een beroep gedaan op het geduld en begrip van buurtbewoners, reizigers en ondernemers en duizenden andere Rotterdammers. Een bijzonder moment!

TBI-ondernemingen Mobilis, Croonwolter&dros en Nico de Bont hebben de 1373-meter lange Maastunnel gerenoveerd en gerestaureerd in opdracht van de gemeente Rotterdam.

Openstelling Maastunnel 19 augustus

Op maandag 19 augustus is de Maastunnel om 06:00 uur opengegaan voor verkeer. Voorafgaand reed een historische okergele RET-bus als eerste door de tunnel. De 24 plekken in de bus werden gevuld door échte Maastunnelliefhebbers en – kenners. Door mee te doen aan een quiz kon een plekje in de bus  worden bemachtigd. De gele bus is een knipoog naar de gele Lancia die als laatste auto door de Maastunnel reed voor de renovatie.

Wereldkampioen behendigheidsrijden Jaap van Splunter zat vanochtend achter het stuur om 24 Rotterdammers als eerste door de tunnel de rijden. Na een feestelijke rit ging de bus weer terug ‘de tunnel onderdoor’ naar Zuid, waar voor de passagiers een uitgebreid ontbijt was gezet.

Feestelijke opening Maastunnel 5 oktober voor iedereen

Op zaterdag 5 oktober wordt de Maastunnel door de bouwhelden officieel overgedragen aan Rotterdam. Maar natuurlijk niet voordat geïnteresseerden het resultaat met eigen ogen hebben kunnen zien. Tijdens de opening kunnen bezoekers door de gerenoveerde autobuizen lopen, vragen stellen aan de bouwhelden en een duik nemen in het verleden van ‘onze tunnel’. Daarnaast zijn er deze dag bijzondere optredens, een expositie en odes aan de Maastunnel. Hou de website van de Maastunnel in de gaten voor het programma.

Over de renovatie

De monumentale Maastunnel (1942) is de oudste tunnel van Nederland en was toe aan groot onderhoud. Dit omdat in de ondervloer betonrot was geconstateerd. Daarnaast moest de tunnel voldoen aan nieuwe veiligheidseisen en moest het rijksmonument in ere worden hersteld. Sinds de zomer van 2017 voert de gemeente Rotterdam daarom een grootscheepse renovatie en restauratie uit. In december 2019 start de renovatie van de fiets- en voetgangerstunnel. Deze renovatie duurt 11 maanden.

Stuur artikel door