Internationale Dag van de Biodiversiteit!

Vandaag staan we op de internationale Dag van de Biodiversiteit wereldwijd stil bij de waarde en rijkdom van het leven op aarde. Mobilis wil een positieve bijdrage leveren aan het klimaat en de directe omgeving. Daarom nemen we in onze aanbestedingen klimaatadaptieve adviezen mee en bouwen we natuur inclusief. Onze interne Klimada-tool helpt ons om gerichte maatregelen te adviseren in onze projecten. 

Natuur inclusief bouwen

De flora en fauna in Nederland hebben het zwaar te verduren. Onder andere het aantal bijen loopt in ons land steeds verder terug, terwijl deze onmisbaar zijn voor veel planten en bomen. Dat is zorgwekkend en dus zullen we nog meer rekening moeten houden met de natuur. Door natuur inclusief te bouwen, krijgt natuur weer meer ruimte en verbetert de leefomgeving voor planten en dieren, maar ook voor de mens.

Al tijdens het ontwerp en bouwproces leveren we een bijdrage aan de lokale biodiversiteit. Dit betekent dat in het uiteindelijke kunstwerk ruimte is waar de natuur zich kan ontwikkelen. En zo draagt het bouwproject bij aan de verbetering van de leefomgeving voor planten en dieren. Onze interne Klimada-tool helpt ons hierbij. Deze lijst met klimaatadaptieve maatregelen biedt concrete handvatten om biodiversiteit te versterken. 

Mee met de natuur

Naast de natuurgebieden is er ook biodiversiteit in steden, dorpen, tuinen, parken, weilanden, bermen, bedrijventerreinen, zelfs in de bloembak op je balkon! Biodiversiteit is overal. Door verblijfplaatsen te creëren voor vogels en vleermuizen, kunnen zij zich nestelen in de omgeving.

Door duurzaamheid structureel mee te nemen in bijvoorbeeld een Voorlopig Ontwerp zijn door ogenschijnlijk kleine keuzes maatregelen voor biodiversiteit makkelijk toe te passen. Zoals nestkasten voor vogels en vleermuizen, kikkerpoelen, groene geluidschermen of visvoorzieningen bij brugpijlers of kademuren. En soms kom je ook tot nieuwe ideeën zoals bermen ecologisch inrichten of een sloot aanleggen voor de modderkruiper.

Een mooi voorbeeld is de Amstelstroombrug over de Duivendrechtsevaart in Amsterdam. De brug zorgt naast betere bereikbaarheid ook voor verbindingen met en voor de natuur. De bloemrijke middenberm maakt dat zaadjes, vogels en insecten veel makkelijker de oversteek kunnen maken naar de andere kant. Zwaluwen en vleermuizen nestelen in de ‘ingebouwde’ nestkasten. In en rond de brug zijn zeldzame planten, vlinders, bijen, hommels, vissen en amfibieën te vinden.

Ook bij andere projecten nemen we maatregelen die bijdragen aan de verbetering van de biodiversiteit, zoals onder andere bij A27 Houten-Hooipolder, IJburg in Amsterdam en Oranje Loper in Amsterdam

Zelf aan de slag

Wil je zelf ook bijdragen aan de biodiversiteit? Denk dan eens aan:

  • Insectenhotel/bijenhotel ophangen
  • Kattenkruid/koninginnenkruid/lavendel planten
  • Vogelhuisje ophangen
  • Vogeltakken tie-wrappen aan (bouw)hekken
  • Broeihoop maken met takken/plantenresten
  • Enkele tegels wippen en planten voor biodiversiteit planten
  • Struikrovers inschakelen
  • Meeuwen U plaatsen 

Doe ‘Mee met Mobilis’ om samen het positieve verschil te maken!

Stuur artikel door