Innovatie bij renovatie Suurhoffbrug

De Suurhoffbrug (A15) wordt deze zomer als eerste brug in Nederland versterkt met een nieuwe techniek: staalplaten worden bevestigd met epoxylijm én bouten. Deze dubbele versterkingsmethode is relatief licht en eenvoudig, maar wel sterk en effectief. Het zorgt ervoor dat de platen niet kunnen vervormen of verschuiven. Deze combinatiemethode is ontwikkeld en getest in samenwerking met ingenieursbureaus Arup en Royal Haskoning DHV en met aanneemcombinatie Stipt, bestaande uit Mobilis, HollandiaDura Vermeer en Besix. Ook TNO en de TU Delft werkten mee aan het onderzoek.

De brug uit de jaren 70 is de toegang naar de Maasvlakte en Oostvoorne, maar er werd bij de bouw nooit voorzien dat het vrachtverkeer almaar zwaarder werd. Om hem te ontlasten, werd er vorige maand al een tijdelijke brug naast gelegd. Rijkswaterstaat heeft deze voor ons land nieuwe techniek eerst uitgebreid getest. Dat gebeurde bij staalbouwer Hollandia in Krimpen aan den IJssel. Daar werd een stuk van de Suurhoffbrug nagebouwd en voorzien van de staalplaten met bouten en lijm. En werd gekeken wat er gebeurde als volgeladen vrachtwagens daaroverheen reden.

Sensoren

Dankzij sensoren op en onder de platen konden onderzoekers direct de effecten bestuderen en de onderzoeksmodellen controleren. In alle controlestappen bleek de epoxylijm in combinatie met bouten boven verwachting goed te presteren en dus geschikt voor toepassing op de Suurhoffbrug.

Na de versteviging van de oude brug kan het verkeer deze verbinding volgens Rijkswaterstaat veilig blijven gebruiken tot de komst van een nieuwe oeververbinding. Die moet er na 2030 komen. Verkeer rijdt straks vanuit Oostvoorne en de Maasvlakte over de nieuwe brug en vanuit de richting Rotterdam over de oude.

Boogbrug

De tijdelijke Suurhoffbrug, een boogbrug, werd vorige maand vanaf de werf in Krimpen aan den IJssel, waar hij werd gebouwd, door hartje Rotterdam naar z'n huidige plek naast de bestaande brug gevaren door de combinatie Stipt, bestaande uit Mobilis, Hollandia, Dura Vermeer en Besix. Komend weekend wordt hij aangesloten op de rijstroken van de A15. Dan worden tegelijk voorbereidingen getroffen voor de renovatie van de oude brug.

Stuur artikel door