HOV2 Eindhoven geopend

De nieuwe, ongelijkvloerse kruising van de Montgomerylaan met de Eindhovense rondweg is gereed. Vanavond wordt het project officieel geopend.
Opvallende blikvanger is het lichtkunstwerk “De Zwerm” , geïnspireerd op zwermen spreeuwen.
Team Mobilis Van Gelder - 040  heeft het project ‘2e Hoogwaardig Openbaarvervoerlijn’ (HOV2)’ gerealiseerd in opdracht van de Gemeente Eindhoven.

Kunstwerk “De Zwerm”

De Zwerm bestaat uit 700 stalen vogels. Het licht beweegt mee met het verkeer op de kruising. Het lichtkunstwerk reageert op weer en verkeer. De informatie daarvan haalt het programma achter het kunstwerk van internet. Daardoor is het kunstwerk nooit hetzelfde.

Doorstroming

De complexiteit van het project zat vooral in de faseringen van het werk. Een veilige doorgang van het verkeer op de Ring, van en naar het stadscentrum, was zeer belangrijk. De Montgomerylaan is met zo’n 60 bussen per uur de drukste busroute, van de stad.

HOV2

De 2e Hoogwaardig Openbaarvervoerlijn (HOV2) loopt van Nuenen naar de High Tech Campus. Tussen deze punten liggen belangrijke voorzieningen zoals Winkelcentrum Woensel, het Catharinaziekenhuis, Genneper Parken, de binnenstad, het NS station en diverse scholen. Deze voorzieningen krijgen een snelle openbaar-vervoerverbinding met elkaar. HOV2 sluit aan op HOV1. Zo worden ook Strijp S, Eindhoven Airport en Meerhoven verbonden. Eindhoven en Nuenen hebben voor HOV2 vrijliggende busbanen aangelegd. In het centrum van Eindhoven lagen al vrijliggende busbanen. Daar zijn alleen de haltes aangepast. Project HOV2 Montgomerylaan-Ring, ongelijkvloerse kruising is het sluitstuk  van deze verbinding.

Stuur artikel door