Het is hip, slim en razendsnel: Het is ChatTBI

Binnen enkele seconden tovert ChatGPT antwoorden, samenvattingen en analyses op het scherm. Niemand weet wat de impact van Artificial Intelligence zal zijn, maar bij Mobilis zoekt de afgeschermde Azure-variant ChatTBI al razendsnel in tenderteksten en andere documenten. Binnenkort nog slimmer….

ChatTBI fungeert in een afgeschermde omgeving

In de zomer van 2023 heeft het ChatTBI-team in korte tijd een emvi-bot gebouwd waarmee binnen het emvi-team al volop wordt geëxperimenteerd.

‘Het fijne is dat ChatTBI in een afgeschermde omgeving zoekt en op basis van onze eigen input van veelal vertrouwelijke tenderstukken. Die mogen absoluut niet op het internet gaan zwerven. Op deze manier is het toch mogelijk om de slimme AI-technologie toe te passen. Het is nog niet perfect, maar geen enkele persoon kan op tegen de snelheid en het volume van zoeken in oude stukken. Het is normaal best een klus om relevante passages uit andere aanbestedingen bij elkaar te zoeken als input voor een nieuwe tender’, weet Kirsten Smit als tendercoördinator uit eigen ervaring. Zij behoort tot het selecte gezelschap dat al mag werken met de eerste versie van ChatTBI.  

Het innovatieve karakter inspireert het team om de lat steeds hoger te leggen. De teams van automatisering en tenders hebben elkaar nodig om de basis verder uit te werken. ‘AI is hot en leuk om mee te experimenteren.’ De X-factor ligt in het enorme potentieel om het hele bouwproces slimmer te maken en te automatiseren. De eerste successen maken nieuwsgierig. Inmiddels lopen er ook al gesprekken met Croonwolter&dros, Koopmans, J.P. van Eesteren en de TBI Holding. ‘Bijna alle TBI-ondernemingen hebben met inkoop, tenders en emvi-stukken te maken’, vertelt Rutger. 

"AI is hot en leuk om mee te experimenteren. De X-factor ligt in het enorme potentieel om het hele bouwproces slimmer te maken en te automatiseren.
Rutger van den Noort, informatiemanager

Sneller een strategie bepalen

Het is ook de bedoeling om de contractscan te automatiseren en daarmee de belangrijkste risico’s in beeld te krijgen zodat sneller een strategie kan worden bepaald. Kirsten: ‘Bij de tenderteams zit veel kennis, maar in het menselijke brein zakt ook wel eens wat weg na verloop van tijd. Nu al denk ik soms, ‘Oh ja, die tender kan ook relevant zijn’. Ik denk niet dat we overbodig zullen worden als emvi-team. Geen computer kan op tegen het intuïtieve en menselijke karakter of de juiste tone of voice, maar dat neemt niet weg dat er genoeg slimme toepassingen zijn die ons werk makkelijker zouden maken. Met de juiste input, hopen we straks al met een bronzen versie te kunnen beginnen. Dan heb je meer tijd voor de zilveren en gouden versie. Dat geeft een voorsprong, want tenderplanningen zijn bijna altijd aan de krappe kant.’

Slimme analyses en snel zoeken zijn ook waardevol voor HR, risico’s, veiligheid, werkplannen en inventarisatie van stakeholders of omgevingsplannen. Het winnen van de TBI Innovatieprijs zou de kers op de taart zijn, maar smaken naar nog veel meer.  

Redacteur Ingrid Koenen

Stuur artikel door