Groene bouwhekken: een duurzaam alternatief

Aan de rand van het Amstelkwartier in Amsterdam komt straks een nieuwe brug over de Duivendrechtsevaart: de Amstelstroombrug. De bouwplaats aan de oeverzijde van de Joan Muyskenweg is nu afgezet met vijftig Groene Bouwhekken. Zo ervaren de bewoners van het nabijgelegen appartementencomplex en bezoekers van het Mercure Hotel wat minder overlast van de bouw. Mobilis koos voor refurbished houten bouwhekken voorzien van plantenbakken. Deze hekken hebben al op één of meer bouwplaatsen gestaan. 

Wat zijn ‘Groene bouwhekken’?

Allereerst is het uiteindelijke product wat je ziet een houten bouwhek met daaraan plantenbakken die het straatbeeld van een bouwplaats verfraaid, maar achter deze groene toevoeging aan het straatbeeld gaat een groter verhaal schuil. Deze bouwhekken worden namelijk geleverd door Groene Bouwhekken. Dit is een sociale onderneming die als doel heeft om mensen te ondersteunen om te  (re-)integreren tot de arbeidsmarkt.

Doordat dit bedrijf samen werkt met sociale organisaties zoals Stichting Bouwloods, Pantar, Green2Grow en het Leger des Heils, kunnen de bloemetjes langs de bouwplaats blijven bloeien. Want naast dat deze bouwhekken geproduceerd worden door de Groene Bouwhekken, worden zij ook onderhouden door dit bedrijf nadat ze bij onze bouwprojecten zijn geplaatst.

Mobiel groen bij de Duivendrechtsevaart

Aan de rand van het Amstelkwartier in Amsterdam heeft Mobilis samen met Groene Bouwhekken vijftig van deze bouwhekken laten plaatsen met daaraan de plantenbakken gevuld met groen. Door het toepassen van deze bouwhekken krijgt de bouwplaats een vriendelijker aanzicht en wordt daarmee de hinder voor de omgeving en de natuur deels verlicht.

Bouwhekken van de Groene bouwhekken worden geproduceerd met PEFC-gecertificeerd hout, maar zijn verder ook circulair ontworpen. Dit circulaire principe kan je terug zien bij de Amstelstroombrug waar Mobilis heeft gekozen voor refurbished houten bouwhekken. Deze hekken hebben voor dit project al op een of meerdere bouwplaatsen gestaan. Dit verklaart de kleur die de hekken in het Amstelkwartier hebben, omdat door blootstelling van deze bouwhekken aan UV-licht ze gaan vergrijzen.

Een groenere boog om de Groene Boog

Onderdeel van de het bouwproject A16 Rotterdam, oftewel de Groene Boog, is een half verdiepte tunnel door het Lager Bergse Bos. Hierdoor heeft een deel van het natuurgebied tijdelijk ruimte moeten maken voor een van onze bouwplaatsen. Om de overlast voor de recreanten te verminderen zijn ook hier houten bouwhekken met plantenbakken toegepast van Groene Bouwhekken. De 100 geplaatste groene bouwhekken zorgen er momenteel voor dat de overlast voor de omgeving is vermindert en dat Mobilis, samen met de bouwcombinatie, kan verder bouwen aan de Groene Boog, die naast dat het de eerste energie neutrale snelweg is ook de natuur in de omgeving zal gaan verbeteren.

Lees meer over de duurzame Amstelstroombrug

Lees meer

Stuur artikel door